Зима

Зима
Пролет

21 май 2023 г.

Двата гряха на българите

Ибрикчийство и разделение. Двата основни порока на българския народ. Докато не ги изкореним, няма да се оправим. Или докато враговете не ни изкоренят нас... 

 

Големият недостатък на българите е, че все се делим. И мнозина смятат ибрикчийството за доходна и носеща уважение професия. 

Гледам сега какво става. Едната част от българите се държат като гъзомийници /е, все пак да си кажем българската дума/ на САЩ и на украинците. Не се свенят да плюят Русия, русофилите, Освобождението, Шипка и всичко, що е патриотично и/или русофилско. На фестивала в Габрово, издуханата откъм сиво вещество кметица и набедените за хумористи от градеца хорица се подиграват на Путин и Н.П.Митрофанова. 

Интересно ми е защо тези гъзомийници не се огледат в собствения си градец. По ирония на съдбата често ми се е налагало да ходя в Габрово - и преди 1989 и сега. Сега - руини на стари фабрики, които алчните реститутчета не поддържат, но искат да вземат наеми. Обезлюдени къщи. Мизерия и боклуци. За разлика отпреди, когато Габрово беше един проспериращ град. Когато бяхме със злите рашки, така да се каже. Ама днешните габровски гъзомийници си въобразяват, че като ибрикчийстват и ударят няколко сапуна на американците, и онези ще ги признаят за хора. Няма, ама това е тема на друг разговор.

При политиците положението с ибрикчийството е страшно, там петилетката я вземат за седмица, а ударниците са повече от нормалното. Гъзомийник № 1, естествено са Ристе и Гнома, а на фотофиниш ги следват другите от ДБ и ПП. ГЕРБ се опитват да не изостават. Цялостното впечатление е тягостно и погнусено.

Тези, които пък не практикуват ибрикчийство, са се хванали гуша за гуша кой да води бащина дружина. Според тях е напълно неприемливо и недопустимо всички да се борят за каузата, всеки по своя си начин. Или ги признават тях за воеводи, или кучета я яли Родината. Готови да пращат в Белене всеки, който води борбата срещу колонизаторите извън техните структури и общности. Ако не харесваш конкретния Спасител и Месия, то ти не си никакъв българин и нямаш правото да се бориш за България. Борбата между Спасителите на България е такава, че ако цялата тази завист, злоба и омерзение бяха насочени към колонизаторите, досега да сме станали свободна и независима държава. Ама българите обичат сами да си пазят казана, нали? 

Ибрикчийство и разделение. Двата основни порока на българския народ. Докато не ги изкореним, няма да се оправим. Или докато враговете не ни изкоренят нас, докато ние се караме кой точно да пусне химна и да сложи катинара на държавата.


Елена Гунчева-Гривова

Няма коментари:

Публикуване на коментар