Зима

Зима
Пролет

18 юни 2023 г.

"Вашингтон пост": Русия сдържа украинското настъпление, Киев едва ли ще постигне бърз успех

"Голяма част от украинското оборудване, подготвено за пробив, вече е унищожено, така че опитът да се пробият минните полета е истински проблем." 

 

Руските войски сдържат контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), Киев едва ли ще постигне бърз успех. 

Това мнение изрази вестник "Вашингтон пост" въз основа на разговори с експерти, съобщава ТАСС.

Според тях изградената от руските въоръжени сили отбранителна линия „вече забавя настъпателните операции и създава сериозни пречки за украинската армия, принуждавайки я да се опитва да пробие през тесни пътища, което позволява на Русия да се прегрупира и да нанася по-точни удари“, отбелязва статията.

Повече от седмица след "началото на широко рекламираната контраофанзива на Украйна", продължава вестникът, "има признаци, че Украйна едва ли ще постигне бърз успех". По данни на самите украински власти те са успели да си върнат само около 100 кв. км територия, се казва в статията. Експертите отбелязват високото ниво на подготовка на руските въоръжени сили за украинското контранастъпление - те "успяха да подготвят резерви, да осигурят артилерийска и въздушна поддръжка, да се запасят с боеприпаси и гориво, да получат повече безпилотни летателни апарати".

Така, според Дара Масикот, експерт по руските въоръжени сили в един от водещите американски мозъчни тръстове, "Ранд корпорейшън", руската армия се чувства уверена зад отбранителната линия. Тя подчертава, че "голяма част от украинското оборудване, подготвено за пробив, вече е унищожено, така че опитът да се пробият всички тези мини е истински проблем". "Това е първата отбранителна линия", посочва експертът, визирайки мините.

Тя отбелязва и ефективността на използването на боеприпасите "Лансет" от руските въоръжени сили. "Те могат да ги вдигнат, да ги пуснат върху оборудването и да го обезвредят", добавя Масико. "Техните контрабалистични средства са се подобрили по отношение на скоростта, с която могат да вземат решения и да поразяват украинците", посочва тя.

Както съобщи Министерството на отбраната на Руската федерация, въоръжените сили на Украйна правят неуспешни опити за настъпление от 4 юни. Според агенцията украинските сили вече са загубили около 7500 души убити и ранени при опити за нападение в Южнодонецкото, Запорожкото и Донецкото направление. Руският президент Владимир Путин също подчерта, че въоръжените сили на Украйна не са успешни в нито едно направление, добавя ТАСС. 


 Glasove.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар