Лято

Лято

29 юли 2023 г.

Цеца Ражнатович - Балканска фурия

Личният ѝ живот със сигурност би надминал фантазиите и на най-даровитите режисьори. Наскоро отбелязва 35 години на сцена и държи рекордите за трите най-големи концерта на Балканите 

 

Сръбската звезда Цеца Ражнатович ще зарадва българската публика с голям концерт на Морската гара в Бургас тази вечер. 

Тя ще гостува за първи път на голяма сцена в морския ни град, а преди нея на сцената ще се качи българската формация Theatroband, позната от столично заведение.

След огромния успех на концерта през декември миналата година в зала “Арена София”, сега Цеца казва, че няма търпение да се срещне отново с българската публика.

В Бургас родните фенове със сигурност ще чуят едни от вечните хитове на Цеца - “Trepni”, “Beograd”, “Kukavica”, “Zabraneni grad” и много други.

Цеца Ражнатович, която е популярна в България все още и с моминското си име Величкович, наскоро отбелязва 35 години на сцена и държи рекордите за трите най-големи концерта на Балканите - през 2002 в Белград на “Мала Маракана”, с публика над 100 000 души, през 2006 на “Ушче” - концерт, който събира около 150 000 зрители и пак на “Ушче” през 2013, когато сръбската звезда пее пред 170 000 фена.

Цеца Величкович е една от най-емблематичните певици на музикалната сцена, както в Сърбия, така и на Балканите. В специално интервю за българската публика тя признава, че е направила равносметка за живота си още на 30 години, защото равносметката “няма нищо общо с годините”.

“За мен е огромно удоволствие, защото българите ме приеха от самото начало на моята кариера. И вие сте изключително музикален народ. Затова за мен ще бъде чест да дойда в Бургас”, заяви Ражнатович пред Нова ТВ. Разказва, че е имала и план “Б” за живота си, ако не беше станала звезда. “Щях да завърша университет. Щях да завърша психология, защото това е нещо, което много обичах”, споделя тя.

Пее от 5-годишна, на 10 получава и първия си хонорар. Споделя, че на тази възраст родителите ѝ са разполагали с хонорарите ѝ, но нищо не ѝ е липсвало.

“Всяка една амбиция, всяка една мечта, води до много лишения. В моя случай ми се наложи да се откажа от детството си, от всички онези неща, които правеха моите връстници - да ходят на екскурзии, да си играят, да излизат. Но аз реших, че мога да се откажа от тези неща за моята кариера. Тя ми беше приоритет. Целият живот е някакъв компромис”, посочи тя.

Още в самото начало на кариерата си Цеца вече е наричана “детето чудо на сръбската музика”. Когато е на 15 години, в края на 1988 г. издава първия си музикален албум. След кратка пауза идва и вторият, от който се ражда мегахитът “Кукавица” (в превод - Страхливец). Песента преди това е била отхвърлена от друга сръбска звезда - Весна Змиянац.

В началото на 90-те години прави песни за по-възрастната аудитория, така се появяват суперуспешните “Заборави”, “Београд” и „ Иди док си млад”. През 1998 г. издава албума “Маскарада”, с който се превръща в най-популярната балканска звезда. До момента има издадени 16 албума, а хитовете ѝ е трудно да се преброят. Досега Цеца е обявявана за певица на годината повече от 10 пъти както в Сърбия, така и в Черна гора, Македония и Словения.

Личният ѝ живот със сигурност би надминал фантазиите и на най-даровитите режисьори. През 1995 г. Цеца се жени за Желко Ражнатович-Аркан, известен сръбски командир на паравоенното формирование “Тигри”, любител на футбола, обвиняван за редица военни и други тежки престъпления. Година по-късно се ражда синът им, който е кръстен на бащата на Аркан - Велко, а през 1998 г. и дъщеря им Анастасия. Ъндърграунд боецът се превръща в муза за творчеството на сръбската звезда. През 1998 г. семейство Ражнатович купува футболен клуб “Обилич”. Тогава Аркан окончателно се оттегля от политиката и се отдава на бизнеса. По това време е смятан за най-богатия сърбин. Желко е убит на 15 януари 2000 г. в хотел “Интерконтинентал” в Белград. След смъртта на любимия си Цеца решава да прекрати кариерата си. Година и половина след смъртта на Аркан, неговата майка успява да убеди певицата да се върне на сцената. Завръщането ѝ е грандиозно. С новия си албум “Дестетилетие”, Цеца прави европейско турне, което завършва с мегаконцерт пред над 80 000 души.

На следващата година обаче ново нещастие застига певицата. След убийството на Зоран Джинджич на 12 март 2003 г. Цеца е обвинена за незаконно притежание на оръжия и прекарва в затвора 121 дни. Името ѝ дори е набъркано в самото убийство на премиера. След затвора Цеца издава един от най-успешните си албуми “Горе од Люубави”.

С Азис и Дино Мерлин в Пловдив

На 22 септември Цеца отново ще пее в България - този път на BalkanFest, най-големият фестивал за балканска музика в България ще се проведе на комплекс “Гребна база” в град Пловдив. Едни от най-ярките и любими балкански изпълнители - Дино Мерлин, Азис, Колония, Янис Плутархос, оркестърът на Кристиан Азирович ще пеят на BalkanFest. Гостите на фестивала ще могат да вкусят от различните видове балканска кухня и да съчетаят музиката с едно страхотно кулинарно преживяване.


Направи музикална революция

Обичам нейните песни, каквото изпее, звучи някак точно нейно. Не сме общували интензивно, защото тя излезе на сцената по-късно и направи музикална революция. Но медиите обичат да създават усещане за съперничество между нас, като професионалистки. За медиите винаги са забавни тези неща, нали знаете - като “Цървена звезда” и “Партизан”.

Сръбската звезда Лепа Брена

Започнах с нейните песни

Музиката, която достигаше до мен като дете и ме караше да се изявявам цялостно, беше сръбската. Аз съм родена в край, който граничи със Сърбия, в него много се слушаха Цеца Величкович и Лепа Брена. Пропях първо песни на тези изпълнители и впоследствие, когато на българския пазар се появи попфолкът.

Фолк певицата Камелия

Тя ме насочи към спорта

Бях с труден характер, но се поправих, не ѝ беше лесно. Може би, защото ми липсваше присъствието на баща ми. Знаете как е в нашия край. Майката ще извика: “Ще кажа на баща ти” и детето млъква. Е, моята майка ме отгледа сама. Тя трябваше да ме научи на всичко, да е майка и баща. Тя успя да ме насочи към спорта и ми помагаше да се насоча към ученето и да не се затварям в себе си.

Синът на Цеца - Велко Ражнатович

 

 Даниела Кръстанова, "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар