Зима

Зима
Пролет

19 юли 2023 г.

Евелина Пулева: Българското Черноморие има прекрасни дадености. Това е реален факт!

Промяната на негативния имидж не може да се постигне с “магическа пръчка“ и е въпрос на държавна политика 

 

Евелина Пулева, туристически експерт и заместник-председател на Бургаската регионална туристическа камара, се изказа в ефира на предаването "Нашият ден" по БНР по въпроси, свързани с дестинацията Черно море и българския туристически продукт. 

Тя подчерта важността на Черно море като туристическа дестинация и постави въпроси относно изкривения образ на българския туристически сектор и цените в страната.

"България има прекрасни дадености, това се превърна в клише, но клишето реално е факт", заяви Пулева, като призова да се разгледат предимствата на Черно море. Тя изрази съмнение във връзка с черния пиар, който често се свързва с националната народопсихология и подчерта, че изборът на заведение или дестинация може да варира според предпочитанията на всеки турист. Относно високите цени в България, Пулева изтъкна важността да се разгледат конкретните случаи и да се вземат предвид детайлите, като посочи примера с храната за 19 лева, която включвала супа от калкан, което не е обичайната цена за храна по Черноморието, а представлява лукс категория продукт.

Пулева коментира историческото развитие на туризма и промените, които се случиха в него.  Тя спомена структурата "Балкантурист", която някога определяше пазарите и нивото на туристическия продукт. Пулева подчерта, че промяната на негативния имидж не може да се постигне с “магическа пръчка“ и е въпрос на държавна политика. Относно качеството на туристическия продукт, тя отбеляза, че пандемията оказа силно въздействие върху туризма в световен мащаб и възстановяването му изисква значителни усилия.

Във връзка със задължителните действия за развитието на туризма, Пулева сподели мнението на бившия служебен министър, че образованието трябва да се обвърже с туризма. Това би предоставило възможност за развитие на кадрите и повишаване на качеството на услугите в сектора.

Пулева също сподели информация за текущия туристически сезон. Тя отбеляза, че сезонът е започнал силно, с много ранни записвания и се е очаквал успешен сезон, превъзхождащ този от 2019 година.  Спадът в резервациите според нея е свързан и с политическата обстановка в световен мащаб. Пулева се въздържа от прогнози за надминаване на резултатите от 2019 година, но отбелязва, че температурите са били в съответствие със сезона и вече сме “във върховия му период“.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар