Зима

Зима
Пролет

14 август 2023 г.

Леда Аврамова: Българското училище не предлага смисъл на децата

"Ако продължаваме да предлагаме на децата изолирани парчета информация, която могат да получат с един клик, и да искаме да я знаят за следващия тест, то това не е образование." 

 

"Учебните планове и програми трябва да бъдат инструмент, който да задава какво се очаква от учителя да постигне като резултат. Фиксирането върху конкретни автори и произведения е шум, който измества вниманието от важното и проблемното. Промените в учебните програми няма да ни реши проблемите."

Това коментира пред БНР Леда Аврамова, преподавател по английски език в Частно начално училище "Питагор" в София.

И допълни, че по-важното е всяко съдържание да бъде поднесено от учителите така, че на децата да им се предложи смисъл и контекст.

"Ако продължаваме да предлагаме на децата изолирани парчета информация, която могат да получат с един клик, и да искаме да я знаят за следващия тест, то това не е образование. Както са направени нещата, българското училище не предлага смисъл на децата."

Тя отбеляза, че е привърженик за олекотяване на програмата, защото така детето се ощетява откъм достъп до знание.

"Независимо дали ще му трябва, или не, то трябва да знае как да достъпи до това знание. Ключова е ролята на учителя, който трябва да прецизира по какъв начин да даде достъп до знанието."


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар