Есен

Есен

21 август 2023 г.

Колективният Запад може да просперира само в еднополюсен свят

Военната победа на ВС на РФ срещу ВСУ е въпрос само на политическо решение на Кремъл, а то липсва 

 

Колективният Запад в сегашното свое състояние може да просперира само в еднополюсен свят. 

С разпадането на последния той определено ще продължи да затихва икономически. Дедоларизацията е фатална за него. Неоколониалната система се разпада.

Няма как САЩ при загуба на своя глобален хегемонизъм да издържат икономически. Въпреки щатския "огромен" БВП трябва да се погледне по-внимателно формулата, по която той се изчислява. Тя е спорна. Но най-важното е, че американският БВП е 80% услуги и 20% промишленост. В Китай отношението е точно обратното: 80% промишленост и 20% услуги. В САЩ инфраструктурата е износена. Техногенните катастрофи зачестяват. Няма финансов ресурс за саниране на инфраструктурата.

Вашингтон има само един изход от тежкото положение, в което се намира. Да свали Путин от власт, да постави в Кремъл някакъв клонинг на Елцин и още веднъж да ограби тотално руснаците както през 90-те. Русия обаче не се дава!

Отдавна САЩ не доминират във военен план. Остана само заплашителната поза. Задълбочаването на кризата в САЩ е право пропорционално на демонизирането на Путин. Руският президент има проблеми, но вътре в страната. Русия до скоро водеше войната в Украйна с 25% от своята военна мощ. От известно време ползва около 50% от нея. Военната победа на ВС на РФ срещу ВСУ е въпрос само на политическо решение на Кремъл, а то липсва.

Огромни промишлени мощности в Украйна принадлежат на руски олигарси, а последните пречат за вземането на политическо решение от Путин. Това го конфронтира с младите руски генерали, което е причина за напрежение вътре в армията и страната. Жертвите сред руските военни и цивилното население нарастват за сметка на съхраняването на бизнеса и интересите на руските олигарси.

Американците мобилизирайки петата руска колона натискат за преговори с Кремъл и постигане на договорняк. Търсят замразяване на конфликта и временна пауза за възстановяване на военните загуби и ресурси, след което неизбежно ще последва подновяване на военните действия.

В момента имаме пълно разминаване на интересите между САЩ и Русия, което не дава надежда за постигане в обозримо бъдеще на мирно съглашение. Освен ако не бъде извършен преврат в Москва... което е малко вероятно.

Украйна определено е губещата страна и е на дневен ред какво точно ще остане от нея.


Боян Чуков

Няма коментари:

Публикуване на коментар