Лято

Лято
Лято

21 август 2023 г.

Икария: островът на дълголетието и спокойния живот

Икарийците обичат силното червено вино, игрите на домино късно вечер и спокойния ритъм на живот, при който часовниците не се следят 

 

Дългогодишната история на този малък остров е скалиста като релефа му. 

Извисяващият се в Егейско море остров Икария е бил обект на нашествия от страна на перси, римляни и турци, които са принуждавали жителите му да навлязат навътре в крайбрежието. Резултатът е изолирана култура, богата на традиции, семейни ценности и дълголетие.

Днес икарийците почти не страдат от деменция и някои от хроничните болести, от които страдат американците. Всеки трети от тях доживява до 90-те си години. Това се обяснява с комбинация от фактори, включително географско положение, култура, начин на живот, хранене и светоглед. Те обичат силното червено вино, игрите на домино късно вечер и спокойния ритъм на живот, при който часовниците не се следят. Чистият въздух, топлият бриз и пресеченият терен ги привличат към активен начин на живот на открито.

Жителите на Икария са вплели рецептата за дълголетие в своята култура и начин на живот.

Най-дълголетните икарийци обикновено са били бедни хора, живеещи в планинските райони на острова. Техните ''тренировки'' включвали безразсъдна работа в градината и ходене пеша до къщата на съседите си. Жителите на Икария се хранят с разновидност на средиземноморската диета, включваща много плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, боб, картофи и зехтин.

Хората в Икария обичат да пият билкови чайове със семейството и приятелите си, а учените са установили, че те съдържат антиоксиданти. Чайовете от див розмарин, градински чай и риган действат и като диуретик, който може да контролира кръвното налягане, като освобождава организма от излишния натрий и вода.

Вземете пример от икарийците и си дремвайте в средата на следобеда. Хората, които редовно подремват, имат до 35 % по-малък шанс да умрат от сърдечно заболяване. Това може да се дължи на факта, че дрямката понижава хормоните на стреса или успокоява сърцето.

Традиционно икарийците са ревностни гръцки православни християни. Религиозният им календар изисква да се пости почти през половината година. Ограничаването на калориите - вид гладуване, при което се намаляват около 30% от калориите в нормалния хранителен режим - е единственият доказан начин за забавяне на процеса на стареене.

Икарийците насърчават социалните връзки, които доказано се отразяват благоприятно на цялостното здраве и дълголетие - техен приоритет е семейството.

Вместо краве мляко икарийците използват козе. То осигурява калий и освобождаващия стреса хормон триптофан. Освен това е хипоалергенно и обикновено може да се понася от хора с непоносимост към лактоза.

От древността до съвременните общества постигането на дълъг и здравословен живот винаги е било основен приоритет на хората. Така наречените "сини зони" са петте места в света с най-висок процент осемдесетгодишни хора. Сред тях са Сардиния, Окинава в Япония, Лома Линда в Калифорния, Коста Рика и гръцкият остров Икария, които споделят ценния дар на дълголетието. Интригуващата констатация за дълголетие сред жителите на Икария беше стимул за провеждане на епидемиологично проучване на острова, целящо да изследва генетичните, фенотипните и екологичните характеристики, които може да са допринесли за високия процент дълголетие.

Средиземноморската диета е полезна за сърдечносъдовото и общото здраве и насърчава дълголетието. Упражненията оказват благотворно влияние върху редица свързани със стареенето заболявания, като захарен диабет и артериална хипертония, и допринасят за намаляване на сърдечносъдовата и общата смъртност.

Благоприятният ефект на средиземноморската диета върху сърдечносъдовото и цялостното здраве е подчертан от няколко проучвания в миналото.

Всъщност хранителните навици на осемдесетгодишните включват повишена консумация на зехтин (5-7 пъти седмично), плодове (4-5 пъти седмично) и зеленчуци (4-5 пъти седмично), умерена консумация на риба (2 пъти седмично) и слаба консумация на червено месо (1-2 пъти седмично).

Освен това средиземноморската диета се свързва с ниски нива на пикочна киселина, а консумацията на риба е благоприятна за бъбречната функция. Рибата е обогатена с полиненаситени мастни киселини, които оказват антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които могат да обяснят, поне отчасти, благоприятните ефекти от консумацията на риба върху сърдечносъдовото и бъбречното здраве. 

В подкрепа на гореизложеното едно скорошно проучване показва, че умерената консумация на риба, един или повече пъти седмично, е свързана с по-ниска сърдечносъдова смъртност в сравнение с рядката консумация, по-малко от веднъж в месеца. Хранителните навици на жителите на Икария включват и умерена консумация на вино и кафе.

Основните съставки на виното са полифеноли - интересно е, че преобладаващият полифенол, ресвератрол, се свързва с дълголетието чрез активиране на AMPK и сиртуините. Освен това ресвератролът е мощен антиоксидант и индуктор на ендотелно-зависимата вазодилатация чрез повишена NO-синтаза.Той също така подобрява митохондриалната функция и намалява сърдечната фиброза, като по този начин благоприятства сърдечната функция.

Подобно на благоприятното въздействие на виното, кафето също е благоприятно за сърдечносъдовото здраве. Най-важното е, че консумацията на кафе е свързана с намаляване на смъртността от всички причини. В заключение, средиземноморската диета, в която трябва да се включи консумацията на кафе, е полезна за сърдечносъдовото и общото здраве, като по този начин насърчава дълголетието.

Освен благотворното въздействие на средиземноморската диета върху здравето и дълголетието, физическите упражнения също са от основно значение за увеличаване на продължителността на живота. Възрастните жители на Икария съобщават за умерена физическа активност - статистика, която е характерна за жителите на синята зона на Сардиния.

Упражненията оказват благоприятно въздействие върху няколко свързани със стареенето заболявания, като например захарен диабет и артериална хипертония, като същевременно приносът им за намаляване на сърдечносъдовата и общата смъртност е от първостепенно значение. Дълго преди настоящите научни доказателства най-великият древногръцки лекар и баща на клиничната медицина Хипократ (460-377 г. пр. Хр.) за първи път подчертава благоприятното въздействие на физическите упражнения, като пише:

"Ако всички органи на тялото функционират правилно, умерено и ако се упражняват, те ще останат здрави, ще растат нормално и ще стареят бавно. Напротив, ако останат неактивни, тогава те стават уязвими към болести, не растат нормално и остаряват по-бързо."

Потенциалната благоприятна роля на партньорството и брака за дългия живот на жителите на Икария, е от значение. Сред изследваните лица в напреднала възраст семейният статус надхвърля 85% при мъжете и 80% при жените. Скорошни и предишни проучвания установиха благоприятния ефект на щастливия брак върху намаляването на сърдечносъдовата смъртност. Трябва да се отбележи, че семейното положение се оказва по-мощен фактор, определящ ниската смъртност, в сравнение с финансовото състояние. В съответствие с гореизложеното, в проучването по-голямата част от осемдесетгодишните съобщават за ниски доходи. Следователно щастливият брак може да послужи като стабилен субстрат за дълголетието.

Дълъг живот: Миналото

Първият доклад за продължителността на живота е от епископ, почти 400 години преди идентифицирането на "сините зони" (Pietri et al. 2017). Йосиф Георгиренс, архиепископ на Икария-Самос, в книга, публикувана през 1677 г., за първи път описва уникалния феномен на дълголетието на остров Икария, като подчертава ролята на благоприятните условия на околната среда, средиземноморската диета, физическите упражнения и положителните чувства:

"Най-похвалното нещо на този остров са въздухът и водата, които са толкова здравословни, че хората са много дълголетни, като е обичайно да се видят хора на 100 години, което е голямо чудо, имайки предвид колко труден живот водят."

 

Highviewart.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар