Зима

Зима
Пролет

17 август 2023 г.

Лиъм Нийсън - Възпитава с бой

Никога не съм се взимал твърде сериозно като актьор. Не съм от онези изпълнители, които на всяка цена копнеят да играят Хамлет и Крал Лир.” 

 

Северноирландският суверен на екшън киното Лиъм Нийсън се завръща в българските кина с жанровата тупаница “Заложникът”. 

Това е поредното подобно упражнение за някогашния елитен изпълнител в престижни драми, пренасочил кариерния си път в посока на зрелищата със заговори, закани, експлозии, преследвания, престрелки, ръкопашен бой и още сериозно количество качествено кино насилие.

Ето го и сюжета на “Заложникът”: “Мат Търнър (Лиъм Нийсън) е американски бизнесмен, който живее в Берлин. Животът му се преобръща, когато бива въвлечен в безмилостна надпревара с времето, за да спаси семейството си. Докато кара децата си на училище, тайнствен глас го предупреждава по телефона, че в колата му е заложена бомба. За да предпази семейството си и да разкрие истината, Мат е принуден да следва инструкциите на непознатия и да изпълни множество задачи. А времето го притиска неумолимо...”

Но не всичко е екшън за Лиъм тези дни. Нийсън ще оглави продължение на прочутата пародийна трилогия “Голо оръжие” (1988-1994), в която канадският комедиен титан Лесли Нилсен (1926-2010) изтръгваше гръмогласен гърлен смях от милиони зрители с образа си на абсурдното ченге Франк Дребин.

Сюжетът се пази в тайна, но по план Лиъм Нийсън трябва да играе ролята на Франк Дребин-джуниър и да поднесе подобаваща почит към постигнатото от Нийсън в първите три филма, както и в тв екстраваганцата “Полицейска академия”. Феновете само се надяват модерните извращения на политически коректния режим да не развалят и този опит за подновяване на стара и обожавана поредица.

Що се отнася до Лиъм Нийсън, на 71 години този внушителен виртуоз на екшън естетиката продължава да раздава ритници и плесници по целия свят. Преди три години той беше и в България за снимките на трилър тупалката “Памет”. 

Нийсън има едно най-епичните кариерни развития в света на седмото изкуство. Той се прослави като основен драматичен изпълнител в сериозни исторически фрески, премина плавно на територията на поддържащите роли в епични приключенски и фентъзи мегапродукции, а преди повече от 10-12 години неочаквано дори и за него превзе на абордаж боледуващия екшън жанр и оттогава култивира образа на суров екранен алфа-мъжкар.

Преходът от “Списъкът на Шиндлер” през “Небесно царство” до “Твърде лично” оформя впечатляваща професионална арка. Нийсън е един от малкото актьори в англоезичния свят, които са в състояние да се наложат като водещи екшън звезди след 60-годишна възраст.

“Да снимаш екшън e невероятно забавно. Преследванията, побоищата, каскадите, експлозиите - това е невероятен купон. Като детска игра за пораснали. Трябва да кажа, че се чувствам невероятен късметлия, че толкова много хора искат да участвам в техните екшън проекти, а и ми предлагат много пари. Никога не съм се взимал твърде сериозно като актьор. Не съм от онези изпълнители, които на всяка цена копнеят да играят Хамлет и Крал Лир”, откровен е Нийсън.

Като беше на 65, Лиъм попадна и в няколко класации за най-секси мъж. “Винаги се лаская, но никога не ги взимам насериозно. Не бих се определил като секс символ. На моите години смятам, че съм с изтекъл срок на годност в това отношение. От друга страна гледам да съм във форма, спортувам и нямам нищо против да попадам в такива класации. Със сигурност не протестирам. Секс символ на 65? Защо не”, каза тогава Нийсън.

А преди няколко години политически коректните комисари се опитаха да унищожат кариерата му. Звездата от “Списъкът на Шиндлер” и “Роб Рой” се озова в окото на абсурден световен медиен скандал след като реши да се разкае в откровено интервю пред журналисти левичари затова, че преди 40 години е искал да отмъсти за своя приятелка, изнасилена от чернокож мъж. Нийсън призна, че по това време се бил разхождал с идеята да се саморазправи с всеки случаен чернокож, който реши да го атакува.

Разкаянието на актьора беше посрещнато от медиите и активистите с брутална атака срещу репутацията и живота му. Имше кампания да бъде заличен. Но като опитен и непреклонен лъв, минал през много изпитания, той изправи глава и успя да продължи кариерата и живота си.

Гласът на заплахата и дисциплината

Едрият му крив нос, трошен на няколко места, разказва богата биткаджийска история и добавя работническо излъчване към иначе аристократичната фигура на Нийсън. Цяло поколение вече порасна с представата за Нийсън като онзи суров мъж от “Твърде лично”, който превъзпитава етнически терористи и наркобанди из европейските градове. Гласът му носи дисциплиниращата мелодия на рафиниран авторитет и му служи еднакво добре както за дълги монолози, така и за кратки екшън реплики ала “Ще те намеря и ще те убия!”.

Притежава естествен авторитет

Лиъм притежава естествено авторитетно излъчване на силен човек. Това не се имитира, не се учи, не се преподава в класовете по драма. Но в същото време той е гъвкав и способен артист, с огромен драматичен размах и внушителен емоционален диапазон. Създаде силен персонаж в “Списъкът на Шиндлер” и беше една от основните причини за успеха на филма. Хората вече не могат да си представят друг актьор в този образ. Доволен съм от своят избор.

Стивън Спилбърг, режисьор и продуцент


Прави и малките роли големи

Този мъж е един от най-страхотните актьори, с които съм работила. Лиъм беше вдъхновение за всички по-млади изпълнители на снимачната площадка на “Бандите на Ню Йорк” на Мартин Скорсезе. Беше естествен лидер по време на творческия процес. Така изглеждаше и в ролята, която беше малка като време, но запомняща се.Той е един от онези изпълнители, които могат да създадат невероятен персонаж само в рамките на няколко сцени и той да стане най-интересното нещо във филма. Гледала съм го в много малки, но значими роли, които после остават с теб.

Камерън Диас, актриса
 

Припомнете си го в “Роб Рой”

Ето един натурален северноирландец, който остарява като катедрала. Мистър Нийсън има знаменити роли, но хората забравят колко беше добър и в силно подценения “Роб Рой”. Още тогава той показа потенциала да бъде истински екшън герой без фалшиви напомпани мускули и минимален актьорски капацитет. Не се учудвам, че стана екшън звезда на стари години. Той винаги е носил тази есенция.

Марк Кръмод, филмов критик


 

 Владислав Апостолов, "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар