Зима

Зима
Пролет

18 август 2023 г.

Ново посегателство срещу Паметника на Съветската армия

Образувани са досъдебни производства за кражба и хулиганство след извършеното нападение 

 

Късно снощи, около 23:45 ч. фенове на “Левски” нападнаха палатковия лагер пред Паметника на Съветската армия, счупиха плочата на монумента и замеряха с димки хората в палатковия лагер, които вече дни наред го бранят. 

Атаката се случи след победата на “сините” над израелския “Апоел” (Беер Шева) с 2:1.

Агитката издигна транспарант с надпис “Демонтаж”, а след като счупиха плочата, написаха със спрей “Искаме български паметник”.

След посегателството стана ясно, че четирима души са задържани. На място са изпратени екипи на СДВР, които са установили щети по паметника.

След атаката на място отидоха и лидерите на “Изправи се.БГ” и АБВ – Мая Манолова и Румен Петков. Мая Манолова нарече атакуващите “шпиц-команда” в изявление във “Фейсбук”, а Румен Петков допълни, че е имало “ясна политическа задача”.

В четвъртък (17 август) от областната управа в София съобщиха, че изготвеният План за обезопасяване на паметника вече е внесен за одобрение от компетентните органи на Столична община, припомня Banker.bg.

Образувани са досъдебни производства за кражба и хулиганство след извършеното нападение срещу палатковия лагер. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Една жена е пострадала след напръскване със спрей, а дамската й чанта е била открадната. Установени са и щети по монумента.

Задържани са четирима мъже на възраст между 26 и 33 години, привърженици 
“Левски”. Единият е криминално проявен. Работата по изясняване на всички факти и обстоятелства продължава.



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар