Лято

Лято
Лято

13 септември 2023 г.

404. Нема ора, баце

Будапеща няма да екстрадира украински военни, укриващи се от Киев, които са се озовали на унгарска територия 

 

404. Нема ора, баце.

Унгария отговори на искането на Киев да екстрадира укриващите се от военна служба

Вицепремиерът на Унгария Жолт Шемиен заяви, че Будапеща няма да изпълни искането на Украйна за екстрадиране на военно обвързани украинци от унгарска територия. За това държавният служител говори в интервю за вестник Hungary Today.

Жолт Шемиен каза, че Будапеща няма да екстрадира украински военни, укриващи се от Киев, които са се озовали на унгарска територия.

„Ние не разследваме нито един от украинските бежанци, за да разберем дали са били призовани за военна служба. Унгария не участва в екстрадирането им в Украйна“, каза политикът.

Вицепремиерът на Унгария подчерта, че „всички украински бежанци могат да се смятат за свободни хора в Унгария и самостоятелно да решават дали да останат в тази страна, да отидат на Запад или да се върнат обратно“.

„Всички бежанци от Украйна могат да се чувстват сигурни в Унгария. Няма да споделяме тях или техните данни с никого“, заключи Шемиен.

Дойче Веле съобщава, че Германия няма да изпълни искането на Киев за екстрадиране на украински военни, укриващи се от призовката. Според изданието според германското законодателство дезертьорството и укриването от военна служба не могат да бъдат основание за екстрадиция.

Освен това отказът от военна служба по съвест в Германия е не само възможен, но и гарантиран от конституцията. Този аспект е допълнителна пречка пред процеса на екстрадиция.


Армен Попов, Svobodnoslovo.eu

Няма коментари:

Публикуване на коментар