Лято

Лято
Лято

13 септември 2023 г.

Доц. Огнян Боюклиев: Има политическа сделка, която ще се отрази много тежко на зърнопроизводителите

"Влиза евтино зърно, което ще залее страната. Качеството не отговоря на европейските изисквания, украинците използват ГМО, торове, сортове, да не говорим, че се води война, че има обогатен уран." 

 

"Има политическа сделка, която ще се отрази много тежко на зърнопроизводителите, а и не само на тях. Тя е извън икономиката, а е чисто политическа. Съмнявам се, че министърът на земеделието ще приеме излизане от петорката (страни от ЕС - България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия) и решенията за съхраняване на нашите земеделски производители. Познавам го, ще подаде оставка."

Това каза доц. д-р Огнян Боюклиев, агроексперт от Института за икономически изследвания на БАН по БНР, по повод идеята да се отмени забраната за внос на украинско зърно у нас.

"На практика с това решение ние предаваме тези страни, с които се съгласихме относно вноса на украинското зърно, оттук нататък никой няма да ни вярва", допълни той.

Днес стана ясно, че МС готви предложение за отпадане на тази забраната след 15 септември. В подкрепа се изказа премиерът с аргумента, че освобождаването на вноса ще намали цените на основните хранителни стоки и инфлацията у нас, което ще подпомогне хората с най-ниски доходи и ще увеличи приходите в бюджета от внос и износ.

От своя страна земеделският министър Кирил Вътев остана изненадан и заяви, че с него не е говорено по темата и не е запознат с проекторешението, съобщава Dnes.bg.

Според Боюклиев Русия води коварна борба не само на фронта в Украйна, а и на международните пазари.

"Унищожаването на пристанищата, на инфраструктурата на Украйна води до това, че Украйна не може да изнася зърно за трети страни."

Той посочи, че ако се внася евтино зърно, трябва да се каже какво е и откъде е вносът.

"Ако го вкарват трябва да има съответен контрол, който в момента го няма. Влиза евтино зърно, което ще залее страната, поставя се въпросът за качеството - то не отговоря на европейските изисквания, украинците използват ГМО, торове, сортове, да не говорим, че се води война, че има обогатен уран", изброи Боюклиев.

Той допълни, че до 2025 година трябва да има пълна проследяемост по цялата верига на производство - трябва да знаем от какво зърно се произвежда хлябът и брашното ни.

Според него реколтата в цяла Европа е такава, че борсовите цени ще си останат високи и ще се качват.

"Цените растат и в Германия, и във Франция. Няма как да стане в България с евтино зърно (за фураж за животните) да поевтинее млякото и месото. Абсурд е! Но това, което преживяхме, няма как да се повтори. Плавно ще се вдигат цените", смята той.

Експертът подчерта, че трябва да се обърне внимание и на качеството.

"Транспортираш домати от 3 хил. км и го вкарваш в хранителните вери. Съвсем друго е, ако този домат е произведен днес и утре е в чинията на потребителя и е традиционен български сорт", каза той.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар