Лято

Лято
Лято

13 септември 2023 г.

Продават стек за 650 лева, а искат да остане ДДС 9%?

Ще доживеем ли момент, в който ресторантьорите ще кажат – не сме в криза, печелим добре, плащаме редовно заплати и осигуряваме на пълната сума!? 

 

Кабинетът реши - да се върне ДДС от 9% на 20% за ресторантите. 

Към момента е предложение, но нека не забравяме, че по темата говори премиерът Денков. Дали ще се превърне във факт? Най очаквано е да се превърне, защото ще влезе скоро като точка в дневния ред на МС.

Какво усети клиентът от 9% ДДС. Стекът на морето поевтиня на 650 лева, щото ДДС е 9% ли? Ако беше 20 процента щеше да е 720 лева, примерно. Голяма работа - дали ще платиш 70 лева повече. Който яде стек за 650 лева, ще яде и за 720 - нали така. Така само онагледяваме ситуацията.

Иначе по същество.

Тези думи на премиера ресторантьорският бранш посрещна с недоволство. Това е разбираемо. От бранша твърдят, че се в криза. Значи – криза преди Ковид, щото нали мярката влезе заради пандемията, защото хората си седяха вкъщи, криза по време на Ковид, вече няма Ковид, а браншът пак е в криза!?

Ще доживеем ли момент, в който ресторантьорите ще кажат – не сме в криза, печелим добре, плащаме редовно заплати и осигуряваме на пълната сума!? Оптимистично звучи, ама надали.

Ресторантьорският бизнес получи най-дългата Ковид подкрепа, която някой в държавата е имал. През 2020 година Борисов прие да се намали ставката, но попита дали намаленото ДДС ще спомогнат за изсветляването на бизнеса. От бизнеса казаха „да“, но е много съмнително дали такова нещо се случи. После ПП нямаше как да кажат вдигаме го, щото се бореха за електорат. Но сега май му дойде времето.

Какво твърдят от бранша в момента - че българският туризъм е в криза, защото НСИ отчели спад на чуждестранните туристи (250 000 чужденци по-малко, в сравнение с предпандемичната 2019-а). Като ги няма руснаците, какво искаме. Министърът на туризма като спасява костенурки, а не работи стратегия – какво искаме. Искаме ДДС 9%, а не 20%. 

Ресторантите са бизнес, предприемачество, което крие рискове. Има и добри години, има и не толкова – бизнес му се вика на това. А не постоянно погледът да не е в чинията, а в държавата. Защото така е най-лесно. Държавата да помага. В капитализма бизнесът е борба да вземеш парите на хората. Едни се справят добре, други не толкова. И при ресторантите е така. Ковид свърши, добавките също, време е да се запрятат ръкави и да се пекат стекове...


Калин Каменов, Fakti.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар