Лято

Лято

14 септември 2023 г.

Силвестър Сталоун - Рамбовидният рицар

Роденият в Манхатън мускулест мъжкар с италиански произход продължава да се занимава с множество проекти като продуцент, сценарист, режисьор и актьор

 

 

На 77 години Силвестър Сталоун е във внушителна форма и обикаля Италия, за да снима семейно риалити с трите си пораснали дъщери, но и да се свърже с корените на предците си. 

Слай се срещна с папа Франциск, който се оказа негов фен и двамата направиха шеговит спаринг. А в България другата седмица чакаме по кината ансамбловата екшън екстраваганца „Непобедимите 4“, снимана и на наша територия.

Преди време Сталоун обяви, че ще се оттегли от поредицата си „Непобедимите” и ще я остави в ръцете на своя колега Джейсън Стейтъм след тази четвърта част. Поредицата продължава вече 13 години и вдъхна нов живот на екшън естетиката от „старата школа”.

Роденият в Манхатън мускулест мъжкар с италиански произход продължава да се занимава с множество проекти като продуцент, сценарист, режисьор и актьор. Извън киното, легендарният алфа-мъжкар от „Роки” и „Рамбо” усети жегата на феминистките кампании #MeToo и #Time’sUp с претоплени обвинения отпреди десетилетия, но успя да оцелее след опита на истерични активисти да го “отменят”.

Вече 45 години Сталоун е сред най-разпознаваемите лица на планетата, но неговият старт в шоубизнеса е особено интересен и пикантен. Преди да прекрачи прага на голямото кино, той се пробва в софт порно индустрията с роля в палавата секс комедия “The Party at Kitty and Stud’s”. Евтината еротика е преименувана на “The Italian Stallion” след като Слай постига световен успех и признание с боксовата драма “Роки” през 1976-а година. Така един от първите му прякори става „Италианският жребец”.

През 80-те и 90-те той се утвърждава като една от най-големите звезди на планетата и участва в двете си иконични поредици - “Роки” и “Рамбо”. Той помпа релефните мускули на своята слава с още жанрови класики като “Кобра”, “Танго и Кеш”, “На върха”, “Катерачът”, “Разрушителят”, “Специалистът”, “Атентатори” и “Съдия Дред”. Сталоун показа и емоционален диапазон извън мъжкарските стереотипи в полицейската драма от края на 90-те „Копланд”.

В следващите години кариерата на Сталоун започва да буксува. Единственото постоянно нещо в този период е безупречната физика на звездата. Той е фитнес фанатик и дори днес на 77 години притежава суха и релефна мускулатура с изпъкнали вени и анатомично очертани мускули. Сталоун открито признава, че “си помага” със субстанции като хормон на растежа, но винаги подчертава, че няма стероиди, които да заменят дисциплината и тежките тренировки.

Залезът на Слай в началото на новия век съвпадна с естествената смърт на класическия екшън. Големият конкурент на Сталоун - Арнолд Шварценегер, се преориентира към политиката и завоюва два мандата като губернатор на тогава все още “златния щат” Калифорния. А Силвестър се спусна надолу по склона на серия от горчиви провали. Но после отново се изкачи до върха с проекти като “Крийд”, “Непобедимите”, новите продължение на “Роки” и “Рамбо” и доказа, че има защо да е едно от най-ярките олицетворения на Американската мечта.

През 2011 г. Силвестър Сталоун е включен в Международната боксова зала на славата, въпреки че никога не е бил професионален боксьор. Но в това няма нищо изненадващо: тази чест се присъжда не само на звездите на ринга, но и на актьори, журналисти, писатели, които имат голям принос за развитието на този спорт.

Слай никога не е бил просто звезда от повърхностни тестостеронови тупалки. Всъщност той е може би най-интелигентният и креативен артист измежду всички мускулести богове от носталгичните супер екшъни, които дефинираха изпъкналия американски бицепс през епохата на Рейгън.

Призванието му е да пише

Силвестър Сталоун е сигурно най-мускулестият и добре трениран в залата с желязо елитен сценарист в Холивуд. Той пише и режисира топ филми още от 70-те години на миналия век. Номиниран е за “Оскар” за създаването на сценария на драматичната боксова класика “Роки”, а в режисьорското му портфолио влизат заглавия като “Роки 2”, “Роки 3”, “Да останеш жив”, “Рамбо” от 2008-а, “Непобедимите” и други.


„Роки“ и „Рамбо“ са филми за американския дух

Винаги съм харесвал Слай, той е победител. И той е корав нюйоркчанин като мен. Много се радвам на неговия успех, “Роки” и “Рамбо” са филми, които улавят силния и несломим американски дух и показват защо Америка е била велика и трябва отново да бъде велика!

Доналд Тръмп, 45-ият президент на САЩ

Бяхме топ тандем в “Специа­листът”

Изключително много уважавам Силвестър Сталоун. Свързва ни дълго приятелство, работили сме заедно, имаме много общи интереси в областта на благотворителните кампании. В “Специалистът” направихме доста приятен тандем, аз не си падам много по екшъните, но този се получи. Бих казала, че Силвестър е един от последните истински мъже на Холивуд.

Шарън Стоун, актриса

Отдавна не сме конкуренти

През 90-те години Слай ми беше най-големия конкурент. Още тогава бяхме приятели, но на екрана и в бокс-офиса стояхме един срещу друг и постоянно се състезавахме кой ще направи по-големия и по-успешен филм. Феновете искаха да ни видят заедно както Де Ниро и Пачино в “Жега”, но тогава и двамата страдахме от твърде голямо его. Сега като остаряхме нещата се промениха и вече редовно работим заедно. Свирепата ни конкуренция отдавна е в миналото.

Арнолд Шварценегер, актьор, продуцент и бивш губернатор на КалифорнияВладислав Апостолов, "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар