Зима

Зима
Пролет

28 ноември 2023 г.

Пенсионираме се рано, но с малки пенсии

Според финансиста Емил Хърсев проблемът може да бъде решен като се увеличи броя на работещите пенсионери и се вдигне възрастта за пенсиониране 

 

България е на едно от челните места по най-ранно пенсиониране в ЕС, като преди нас са само 7 държави. 

Но пък минималната ни пенсия от 523 лв. (267 евро) ни поставя на предпоследно място от 28 страни – зад нас е само Литва.

Според финансиста Емил Хърсев проблемът може да бъде решен като се увеличи броя на работещите пенсионери и се вдигне възрастта за пенсиониране. Просто трябва да работим по-дълго, за да получаваме по-достойна пенсия през последната част от живота си.

Това, разбира се, е изключително болезнена тема. Франция например бе изправена пред революция заради решимостта на правителството да вдигне пенсионната възраст.

„Не може един работещ да издържа трима неработещи”, категоричен е Хърсев. А такава е перспективата при разходно-покривният модел, които използваме в България. Сега един зает работи за пенсиите на двама пенсионери.

В ЕС най-рано се пенсионираха французите (62 г.) с минимална пенсия 673.76 евро. Само че от септември минималната възраст за пенсиониране в страната вече е 62 години и 3 месеца. Властите възнамеряват да увеличават този праг с три месеца всяка година, за да доведат нещата до 64 години през 2030-та, съобщава Banker.bg.

На 62 г. се пенсионират и в Гърция, но там трябва да имаш 40 години стаж – минималната пенсия е 384 евро. На 63 г. се пенсионират във Финландия, където минимумът е 922.42 евро. На 63 г. и 10 месеца се пенсионират в Чехия, като минимумът е равен на 10% от средната месечна заплата.

Най-дълго работят в Германия, Италия и Дания – до 67 години. В Дания се говори за възраст за пенсиониране от 69 години. Минимални пенсии в Германия и Дания няма, а в Италия най-ниската е 568 евро.

На 66 г. и 7 месеца се пенсионират в Португалия (минималната пенсия  варира от 278.05 до 402.32 евро) и Нидерландия – догодина възрастта се увеличава на 67 години.

Без вдигане на възрастта за пенсиониране ни очакват ниски заплати и ниски държавни пенсии, коментират икономисти.
Няма коментари:

Публикуване на коментар