Лято

Лято
Лято

28 ноември 2023 г.

The Economist: Новият враг на Украйна е умората на Запада

Ако до Коледа не може да бъде постигнато споразумение, новата помощ може да бъде отложена до изборите през ноември 2024 г. 

 

Западната помощ се превърна в истинско главоболие за Украйна, пише The Economist. 

Съединените щати са парализирани от политически сътресения, които затрудняват постигането на споразумение за нов пакет от помощи. И в Европа политиците, които се противопоставят на подкрепата за въоръжените сили на Украйна, набират сила. Всичко това не вещае нищо добро за Киев.

По време на повече от 600 дни пълномащабен конфликт, Америка беше главният спасител на Украйна, пращайки необходимите оръжия, пари и др., за да отблъсне руското нападение. Днес обаче Америка се превърна в голямото главоболие за Украйна. Отпуснатата помощ бързо се изчерпва, а закъсненията в Конгреса пречат на одобряването на нови. Никой не може да каже със сигурност кога ще пристигне - или дали изобщо ще пристигне.

Ефектът вече засегна фронта: Америка се опитва да пести намаляващите си резерви.

"През пролетта военните доставки течаха като пълноводна река. През лятото вече беше на струйка. А сега църцори едва-едва", казва осведомен украински източник. Украйна е изправена пред тъмна и студена зима и голяма несигурност - контранастъплението не успя да пробие руските позиции, врагът увеличава производството на оръжия, а ключовият съюзник в лицето на САЩ е парализиран от политически сътресения и разсеян от войната на Израел в Ивицата Газа.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин посети Киев на 20 ноември, за да увери Украйна, че Америка ще я подкрепя "сега и в бъдеще". Остин обаче знае много добре, че Конгресът контролира финансите и е в ръцете на изолационисткото крило на Републиканската партия, особено в Камарата на представителите, където председателства една от нейните видни фигури. От септември насам Конгресът на два пъти прие временни резолюции за предотвратяване на спирането на работата на федералното правителство – и двата пъти изключи новата помощ за Украйна.

Сенатът ще се опита да деблокира помощта през декември, преди заплахата от спиране на работата на правителството отново да възникне през януари. Президентът Джо Байдън поиска 106 милиарда долара допълнителни средства, като 61 милиарда долара са предназначени за Украйна, а останалите - за Израел и други приоритети на националната сигурност като охраната на границата с Мексико. Републиканците обвързват помощта за Украйна със засилени мерки за спиране на потока от нелегални имигранти през границата с Мексико. Информирани източници твърдят, че двете страни никога няма да намерят общ език.

Колкото по-дълго продължават забавянията, толкова повече партиите са обхванати от изборна треска. Ако до Коледа не може да бъде постигнато споразумение, някои в Конгреса се опасяват, че новата помощ може да бъде отложена до изборите през ноември 2024 г. И ако Доналд Тръмп победи, това може да приключи завинаги. "Времето не е на наша страна", казва мрачно един проукраински сенатор.

Украинските лидери категорично отхвърлят идеята, че Америка може да ги изостави, поне публично. "Не вярвам, че това ще се случи", каза Андрий Ермак, главен помощник на украинския президент Володимир Зеленски, давайки за пример "силната двупартийна подкрепа" по време на посещението си във Вашингтон този месец.

Според американски оценки след навлизането на руските войски САЩ са предоставили на Украйна помощ на обща стойност 75 милиарда долара, а европейските страни - общо над 100 милиарда долара. Но най-важното е, че Америка все още предоставя по-голямата част от военната помощ, с принос от около 44 милиарда долара.

Пентагонът казва, че има около 5 милиарда долара, които остават под властта на президента, за да прехвърли оръжия от собствените си арсенали, и малко над 1 милиард долара, за да ги попълни. Предвид изчерпването на военните резерви на Запада, както и кризата в Близкия изток и потенциалната криза около Тайван, лидерите на САЩ може да не са склонни да дадат повече, отколкото могат да купят.

Показателно е, че пакетите на президента Байдън за Украйна са спаднали от над 1 милиард долара на месец (и пик от над 5 милиарда долара през януари) до 350 милиона долара през октомври и само 250 милиона долара този месец. Друг фонд, наречен Инициатива за подпомагане на сигурността на Украйна, на стойност над 18 милиарда долара, е почти изчерпан. Тези средства са използвани главно за дългосрочни доставки от американски компании, така че поръчаните оръжия ще продължат да пристигат дори без нов пакет помощ. И накрая, малка сума (около $25 милиона на месец) автоматично се удължава в съответствие с текущите резолюции.

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел призова континента да помогне на Съединените щати и да поеме част от тежестта. Напоследък Европа наистина пое редица нови ангажименти. Германия обеща да удвои подкрепата за Украйна през следващата година до 8,5 милиарда долара, както и да достави повече системи за противовъздушна отбрана. Холандия, Финландия и Литва обявиха нови пакети за военна помощ. Но облаците продължават да се сгъстяват. Плановете за увеличаване на помощта може да бъдат спрени от решение на конституционния съд в Германия.

Крайнодясната Партия на свободата на Герт Вилдерс, която спечели най-много места на последните избори в Холандия, се противопоставя на по-нататъшни доставки на оръжие. Това повдига въпроса дали Холандия все още може да ръководи коалицията за доставка на Украйна на изтребители F-16. Новото словашко правителство вече спря военната помощ. Така че украинците се притесняват, че без американско лидерство европейците може да се обезсърчат.

В продължаващите артилерийски дуели Украйна вече страда от "глад за снаряди", отбелязва Майкъл Кофман от мозъчния тръст Фондация Карнеги за международен мир. Той изчислява, че през лятото Украйна е изстрелвала 220 000-240 000 снаряда с по-голям калибър (152 и 155 mm) на месец, но скоростта на стрелба намалява и скоро ще падне до 80 000–90 000 снаряда на месец. Но дори тези цифри са повече, отколкото Америка и европейските страни произвеждат в момента - съответно приблизително 28 000 и 25 000 на месец.

Западното производство расте, планира се утрояване на производствените обеми, но това ще отнеме година или повече, а част от продукцията ще се използва за попълване на арсенали и доставки за други страни. Русия изпреварва западните темпове на производство и се подпомага от вълна от доставки от Северна Корея (по твърдения на западни и южнокорейски медии).

Украйна се опитва да развие своя собствена отбранителна промишленост, някога мощна в съветските времена, но оттогава западнала. Не на последно място, Киев създава производство на 155-мм снаряди по стандартите на НАТО. "Но колкото и да увеличим местното производство, ще бъдем силно зависими от западните партньори", призна високопоставен служител в Киев.

Ако американската подкрепа намалее, Украйна няма да може да организира нова широкомащабна контраофанзива, предупреди Кофман. Може да разшири използването на дронове. Но в крайна сметка тя все пак ще трябва да се окопае и да укрепи защитата си. "Украйна трябва да се поучи от това, което проработи за Русия. Колкото по-силна е отбраната, толкова по-малко снаряди и войски ще са необходими, за да я удържат", изтъква Кофман.

Руският президент Владимир Путин се похвали, че без подкрепата на Запада Украйна ще бъде изправена пред поражение до седмица. Но според Джак Уотлинг от Кралския институт на обединените служби за отбранителни изследвания, поражението вероятно ще бъде "бавно и болезнено", а не внезапен колапс.

Ермак го опровергава с мрачен фатализъм: "Ние направихме своя избор. Ще се борим за победа. Но, разбира се, тази победа ще дойде по-бързо и ще спасим повече животи, ако помощта продължи".

 

Превод и редакция: Epicenter.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар