Зима

Зима
Пролет

13 декември 2023 г.

Как да възпитате достоен и щастлив човек в себе си

Всеки човек по света може да живее добре, да бъде свободен и да преобразува нещастието в радост, болката в щастие, а самотата в любов 

 

Казват, че първите седем години са най-важни за нашето израстване и възпитание. 

Но всъщност дори и на 40 години, ние можем винаги да променим посоката и да изкореним тези негативни качества, които ни пречат да бъдем добри хора.

Много е просто, когато човек има силна воля и желание да бъде по-щастлив, като винаги може да поработи върху това израстване, независимо на каква възраст е и колко житейски опит има зад гърба си. Понякога част от нашите лоши навици се изграждат в детството, под напора на чужди съвети и пренастройване на психиката от родителите ни.

Именно тогава всяко дете успява да попие като гъба всичко онова, което присъства в подрастващата среда и така междувременно дребните конфликти, болката и огорчението, идващи като енергийни вълни от близките му, биват предадени подсъзнателно и на новия човек, който дори и след 50 години трудно успява да ги изкорени от себе си. Но когато знаем какво искаме да променим в поведението си и усещаме кои са тези тъмни страни, които трябва да изкореним, ние по-лесно успяваме да се преобразим и да заличим онзи нещастен образ от миналото си, който е бил напоен от много огорчения, болка и самота.

Лесно е да направим първата крачка към щастливия живот, в който се чувстваме абсолютно свободни да избираме своето бъдеще, като за целта сме заложили на най-силните си черти и духовни оръжия. За да се случи всичко това обаче е нужна предварителна работа върху това, което не искаме да виждаме в себе си и което пречи на нашето развитие и щастие. След което трябва да включим своята воля, която ще ни помогне да изкореним всеки вреден навик, пристрастяване или лош нрав, които досега са ни пречили да бъдем успешни и добри хора.

Може би ще си кажете, че сте прекалено възрастни за да се променяте и да възпитавате нови черти в себе си, но когато човек се стреми към развитие, той трябва да не спира да трансформира своите недостатъци в положителни качества, които един ден биха го изстреляли до върха. Не съществува възраст, в която не можем да изкореним своите лоши страни и да променим начина си на мислене, като го насочим към красивите събития от нашия живот и разбира се, като се обградим от също толкова сърцати и положителни хора, които да ни покажат, че можем да имаме всичко, стига да повярваме силно в мечтите си.

Всеки човек по света може да живее добре, да бъде свободен и да преобразува нещастието в радост, болката в щастие, а самотата в любов. Просто трябва да насочи мислите си към онази верига, която го е хванала в капан и години наред му пречи да се придвижва напред. Верига, с която е израснал или с която се е оковал сам във времето!

Тази верига почти винаги бива създадена от нашите страхове, предразсъдъци и неподходящи съвети, които сме получили в своето детство и които вместо да ни помагат да се справяме по-лесно с живота и да бъдем с положителна нагласа, са създали в нас страха, че не можем да преборим себе си, че сме жертва и че винаги ще страдаме!

Животът е красив, а промяната е начин да разместим ненужните елементи в него, докато не открием най-добрия модел, в който се чувстваме напълно щастливи и удовлетворени от себе си!

 

 Highviewart.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар