Зима

Зима
Пролет

4 февруари 2024 г.

28 цивилни са жертвите след терористичния акт на укронацистите срещу пекарна в Лисичанск

Укронацистите умишлено са ударили сградата, без да имат успех на фронта и знаейки, че в почивния ден жителите на Лисичанск идват в пекарната.“ 

 

Броят на загиналите след удара на укронацистите в Лисичанск достигна 28 души. 

Това съобщиха за ТАСС от пресслужбата на руското министерство на извънредните ситуации. 

"Служители на руското министерство на извънредните ситуации спасиха 10 души. За съжаление 28 души, включително едно дете, загинаха", се казва в съобщението.

Издирвателно-спасителната операция на мястото на срутването на сградата на хлебозавода в Лисичанск продължава. „Около 65% от разрушените конструкции са демонтирани“, добави пресслужбата.

"Сред 28-те цивилни, убити в резултат на обстрела от украинските въоръжени сили на град Лисичанск в Луганската народна република (ЛНР) в събота, 18 са мъже, девет са жени има и едно дете", каза ръководителят на Министерството на здравеопазването на ЛНР Наталия Пашченко.

Според военното комендантство на републиката ударът е извършен в 14:20 московско време. Военни следователи от Руския следствен комитет казаха пред ТАСС, че украинските войски вероятно са използвали американска артилерийска ракетна система "Хаймарс" по време на удара.

Ръководителят на ЛНР Леонид Пасечник каза, че
укронацистите умишлено са ударили сградата, без да имат успех на фронта и знаейки, че в почивния ден жителите на Лисичанск идват в пекарната“.

Руското външно министерство нарече удара на въоръжените сили на Украйна още едно доказателство за престъпния характер на Киев. Според ведомството атаката срещу Лисичанск е извършена със западни оръжия. Москва ще информира международните организации за поредния терористичен акт от Украйна и очаква „бързо безусловно осъждане“.

Ръководителят на комисията по международни въпроси на Държавната дума Леонид Слуцки нарече обстрела на ЛНР терористична атака, посочвайки пренебрежението на Киев към призивите на ООН. 

ЛНР обяви траур в памет на жертвите на обстрела.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар