Зима

Зима
Пролет

18 март 2024 г.

Мария Габриел си постави за цел да изпълни мандата за 24 часа

Мария Габриел заяви, че поема мандата с чувство за отговорност и заради това, че България има нужда от стабилност, която се гради на ясни принципи, публичност, споделена отговорност 

 

С 15 минути закъснение започна срещата при президента Румен Радев, на която той трябваше да връчи проучвателния мандат на най-голямата политическа сила за съставяне на кабинет.

То се дължеше на ненавременното влизане в сградата на президентството на представителите на ГЕРБ-СДС. Кандидатът за премиер Мария Габриел бе придружавана от Николай Денков.

При президента Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС обяви, че на свое заседание парламентарната група на политическата й партия и партньорите им от СДС са взели решение и са определили Мария Габриел като кандидат за министър-председател, който да получи проучвателния мандат за съставяне на кабинет. Тя подчерта, че Мария Габриел се радва на добра репутация, както в България, така и навън и че е достойна номинация.

Президентът Румен Радев поясни, че в изпълнение на чл. 99 от Конституцията на България й връчва проучвателен мандат за съставяне на правителство и й напомни, че има седем дни за представяне на структури и състав на Министерския състав.

Мария Габриел отговори, че поема мандата от името на парламентарната група на ГЕРБ-СДС с чувство за отговорност и заради това, че България има нужда от стабилност, която се гради на ясни принципи, публичност, споделена отговорност и на равнопоставеност между тези, които трябва да носят отговорност за държавата.

В тази връзка тя поиска от президента да му сподели няколко допълнителни информации. Президентът й отговори, че това е утвърден ритуал и закри срещата за представителите на медиите.

След края на срещата Мария Габриел обяви пред медиите, че седем дни са твърде много и че тя в рамките на 24 часа ще е готова със състава на Министерския съвет. От своя страна Николай Денков коментира, че от ПП-ДБ не са съгласни с разпространения по-рано списък с министри от ГЕРБ-СДС, който до този момент не са виждали по време на преговорите за съвместното управление. Той обаче се изказа оптимистично за предстоящите разговори, при които разчита и да се стигне до подписване на споразумението, и до консенсус около бъдещия състав на кабинета.

Николай Денков бе категоричен, че и подписването на споразумението, и уговарянето на състава на Министерския съвет трябва да вървят в пакет.

След това представители на двата преговорни екипа на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се отправиха към сградата на Народното събрание.

 

 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар