Зима

Зима
Пролет

12 март 2024 г.

Пълен, тотален и абсолютен потрес!

Зам.-председателката на ЕП зове за санкции срещу гражданин на ЕС, защото е бил на фестивал в Русия и си е направил селфи с Владимир Путин!  

 

Чиро Черуло, по-известен като Jorit, е 33-годишен италиански уличен артист, известен по целия свят, с милиони последователи, чийто произведения се показват в престижни музеи, но е познат най-вече със своята антифашистка, антирасистка и пацифистка ангажираност.   

В Неапол изобрази Марадона, в Соренто - Лучо Дала, в Израел - Ахед Тамими, в Русия - Юрий Гагарин и Орнела Мути, която живее в Русия отдавна.

Но, тъй като през 2023 г. той се осмели да изрисува разрушена сграда в Мариупол, Jorit се превърна в обществен враг на Запада, защото стенописът изобразяваше малко момиче с очи в цветовете на Донецката народна република, присъединила се към Русия с референдум, а на заден план се виждат бомбите на НАТО и антифашистки символ. Да си спомним, че там не две, а десет години бяха избивани рускоезичните хора от украинските неонацисти.

Пиша всичко това, тъй като днес зам. председателката на Европейския парламент Пина Пичиерно, от Демократическата партия на Италия, съобщи официално: „Писах до Европейската комисия и Съвета на ЕС с молба Чиро Черуло, известен още като Jorit, да бъде включен в санкционните списъци на ЕС. Още със стенописа в Мариупол той демонстрира подкрепата си за престъпния план на Путин, а вчера показа, че е инструмент на руската пропаганда”.

Следите ми мисълта, нали?!? Зам. председателката на ЕП зове за санкции срещу гражданин на ЕС, в навечерието на европейските избори, защото е бил на фестивал в Русия и си е направил селфи с Владимир Путин!

Миналият ден, може би в пристъп на немотивиран оптимизъм и  „евроатлантически ценности”, може би защото е чул европейските правителства да казват, че не сме във война с Русия, ако и френският президент да казва друго, Jorit се появи на “Младежкия фестивал” в Сочи и се обърна към Путин, като го помоли за селфи, вероятно в опит, чрез изкуството, да свърже хора и нации.

Путин го извика на сцената без да подозира, че зам. председателката на ЕП ще му помогне да изглежда като искрен демократ срещу нелибералния и недемократичен Европейски съюз, който взриви с идеята си да санкционира младия уличен артист.

Предстои да разберем какви международни санкции има предвид проницателната зам. председателка на ЕП. Забраната за внос и износ на газ и петрол е доста сложна (той е артист, а не държава и може да кара колело или електрическа кола), може да бъде забранено на кварталните магазинчета и търговските вериги да му продават храна (но той може да я поръча онлайн). Или да боядисат, или прерисуват стенописите му. Или директно да го арестуват. 

А България може да се присъедини към това безумие на ЕС, в навечерието на европейските избори, ако министърът на правосъдието незабавно инициира промени в НК и НПК, за да бъде преследван Jorit даже и тук.

Пълен, тотален и абсолютен потрес!

 

 Владислав Наков
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар