Зима

Зима
Пролет

16 март 2024 г.

Разобличителят на „Боинг“ преди смъртта си: Ако нещо се случи с мен, няма да е самоубийство

Тялото му беше открито с огнестрелна рана в колата му точно в деня, когато трябваше да даде показания по делото срещу бившия си работодател „Боинг“ 

 

Свидетелят, който разобличи „Боинг“, е казал на своя близка семейна приятелка да не вярва, ако бъде обявено, че се е самоубил. Думите му се сбъднаха. 

Съдебният лекар на окръг Чарлстън в Южна Каролина обяви, че 62-годишният Джон Барнет се е прострелял сам. Тялото му беше открито с огнестрелна рана в колата му на паркинг пред хотел точно в деня, когато трябваше да даде показания по делото срещу бившия си работодател „Боинг“.

Преди това Барнет разкри производствените проблеми на Boeing 787 Dreamliner, застрашаващи безопасността на самолетите. Той е работил за компанията в продължение на 32 години, преди да я напусне през 2017 г.

„Той беше в много добро настроение и наистина очакваше с нетърпение да остави тази фаза от живота си зад гърба си и да продължи напред. Не видяхме никакви индикации, че ще отнеме живота си. Никой не може да повярва“, заявиха адвокатите му.

ABC публикуваха интервю със семейна приятелка на Барнет – Дженифър. Тя разказа, че го е попитала дали е загрижен за безопасността си. „Той каза: „Не, не се страхувам, но ако нещо се случи с мен, това не е самоубийство“, спомня си Дженифър.

„Знам, че не се е самоубил. Няма начин. Обичаше живота твърде много. Обичаше семейството си твърде много. Той обичаше братята си твърде много, за да ги подложи на това, през което преминават в момента“, добави тя.

Адвокатите му заявиха, че все още са готови да продължат делото през юни.

Банет, който дълги години е работил като мениджър по сигурността в „Боинг“, обвини публично компанията, че заобикаля правилата, за да извади бързо своите самолети 787 Dreamliner от производство в завода в Северен Чарлстън, компрометирайки безопасността им.

Според Барнет аварийните кислородни системи на 787 Dreamliner са имали процент на неуспех от 25%, което означава, че една четвърт от 787 Dreamliner са изложени на риск от бърза загуба на кислород и задушаване на пътниците, ако кабините внезапно бъдат декомпресирани. 

Федерално разследване потвърди някои от твърденията на Барнет.

Джон Барнет

 Obektivno.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар