Зима

Зима
Пролет

13 март 2024 г.

Руските планиращи бомби ФАБ смилат украинската отбрана

Те са трудни за поразяване със системи за противовъздушна отбрана, защото остават във въздуха за относително кратко време

 

 

Руските сили започнаха да използват по-често планиращи бомби за удари по позиции на украинските въоръжени сили, пише Business Insider-Германия. 

Това им позволи да увеличат дълбочината на атаките си. Според украинските военни ударите на FAB-1500 са просто ад. Те подкопават морала и не всички войници оцеляват.

Съобщава се, че Русия засилва производството на мощни бомби с голям обсег, които се използват за унищожаване на украинската отбрана.

Така наречените планиращи бомби са стари оръжия от съветската ера, оборудвани със системи за насочване и планиране, които позволяват на руските изтребители да ги изстрелват към украински позиции от по-големи разстояния. Те включват високоексплозивни бомби FAB-250, FAB-500 и FAB-1500, наречени така по теглото им в килограми.

Украинският губернатор на Харковска област Олег Синегубов разказа миналата седмица, че Русия широко използва планиращи бомби при атаки по тази част от фронта. „Ако вземем ситуацията отпреди десет месеца, врагът е използвал управляеми бомби сравнително рядко“, каза Синегубов. „Сега това е техен приоритет.“

Капитан Дмитрий Лиховой, представител на Въоръжените сили на Украйна, каза, че Русия е използвала тези бомби в поредица от скорошни атаки близо до Донецк в Източна Украйна.

„Преди бяхме бомбардирани само с артилерия. Сега руснаците поеха инициативата по-агресивно и започнаха да използват въздушни средства, по-специално FAB-1500“, разказа войник от фронтовата Красногоровка близо до Донецк в интервю за CNN.

„Защо FAB-1500? Защото щетите от тях са много сериозни. Дори и да оцелееш, гарантирано ще бъдеш контузен“, добави той. „Това оказва голям натиск върху морала. Не всички наши момчета могат да се справят. Въпреки че повече или по-малко са свикнали с FAB-500, FAB-1500 е ад“, обобщава той.

Базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) съобщи, цитирайки руски военни блогъри с широки връзки в армията, че новите бомби „увеличават дълбочината на ударите“ срещу украинските позиции.

Според Института, Русия се стреми да произвежда масово управляемата планираща бомба FAB-1500-M54 и да разшири използването ѝ на фронтовата линия.

Директорът на полската военна консултантска компания Rochan Конрад Музика каза пред Washington Post, че Русия хвърля до 100 планиращи бомби на ден.

„Всъщност това не струва нищо на руснаците“, каза Музика. „Смятам, че все още имат много от тези бомби и няма да ги свършат скоро.“

Украйна също има американски боеприпаси Joint Direct Attack Munitions (JDAM) в своя арсенал, но се съобщава, че руските системи за електронна война успешно ги заглушават.

Анализатори казаха пред New York Times, че руските планиращи бомби са трудни за поразяване със системи за противовъздушна отбрана, защото остават във въздуха за относително кратко време.

Руските бомбардировки се засилиха на фона на поредица от военни неуспехи на ВСУ. Украинските войски изпитват остра липса на боеприпаси.

Руски Су-34 изстрелва планиращи бомби FAB-500

 Превод и редакция: Епицентър.БГ

Няма коментари:

Публикуване на коментар