Зима

Зима
Пролет

18 април 2024 г.

Бойко Борисов и за цар да те предложи, бягай!

Редица свестни хора изгърмяха и съсипаха кариерите и нервите си, за да угодят на Борисов... 

 

След броени дни служебно премиерстване, Димитър Главчев вече е като в небрано лозе и сигурно горчиво съжалява, че се е захванал да играе по свирката на Бойко Борисов. 

Колкото и от ГЕРБ да твърдят, че това не е тяхно правителство, то си е тяхно отвсякъде. Още повече, че всички чухме и видяхме как партийният вожд издава заповеди на служебния премиер. Главчев дори се хвана да сменя по нощите външния министър, защото Борисов му намери кусури за има няма три дни на поста.

Сега служебният премиер поиска от президента Румен Радев да издаде указ за смяната на двама министри: Стефан Димитров – на външните работи и на земеделието – Кирил Вътев. За Дипломат № 1 е нагласен народният представител Даниел Митов, а за Земеделец № 1 – шефът на Държавен фонд “Земеделие” Георги Тахов.

Според Главчев, причината за рокадата не са прищевките на Бойко Борисов, а фактът, че те двамата изгубили доверието му, тъй като не можели да работят на оборотите, които той иска и изисква.

По какъв начин обаче само за три работни дни Димитър Главчев оцени оборотите на Димитров и Вътев като недостатъчни – дори и Господ май не знае. Още повече, че те са служебно правителство от нов тип и би трябвало само да съхранят инерцията на държавата до появата на следващия редовен кабинет.

Радев  пък се заинати и в сряда (17 април) коментира, че няма да одобри Даниел Митов за министър на външните работи, защото членовете на служебния кабинет трябва да са отдалечени от партиите. Според него има достатъчно добри дипломати, които са подходящи за този пост, така че Даниел Митов спокойно може да си остане в голямата политика.

Меко казано, Димитър Главчев вече се е видял в чудо и вероятно горчиво се кае, задето си е взел отпуск от Сметната палата и е станал премиер на Борисов. Който се е хванал на хорото с лидера на ГЕРБ, скъпо си е платил. Доказателство за това са безчет министри-клетници, които назначаваше, за да опират пешкира, когато нещата съвсем излизаха от релси.

„Аз съм поел отговорност, взимайки мандата. Ако не се случат предложенията, които аз правя, тогава друг поема отговорност”, коментира Димитър Главчев пред журналисти в Брюксел, като имаше предвид президента, който трябва да издаде указ.

На всичкото отгоре, на Борисов трудно може да се угоди, защото той всеки ден променя мнението си.

В четвъртък (18 април) на висок тон пред журналисти в Тутракан обяви, че вече не иска да има рокада във външно министерство. Нищо, че преди два дена именно той разпореди на Главчев да смени Стефан Димитров и предложи на поста да застане зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

“Изобщо не ме интересува кой ще е външен министър. Срам е за “Продължаваме промяната – Демократична България”, че не подкрепят Митов. Та той е от тях. Той дойде в ГЕРБ, за да може да бъде мост между партиите. Защо президентът Радев не попита защо остават министри Гвоздейков, Вътев и Цоков. Изведнъж се интересува от външната политика и министъра, който си е техен. Нека си остане той и да се знае, че Радев носи отговорност. Не искам да нося повече отговорност като партия за този кабинет”, каза Борисов.

Явно, за този кабинет никой не иска да носи отговорност, но всеки гледа да го съсипе.

По-трагичното обаче е, че редица свестни хора изгърмяха и съсипаха кариерите и нервите си, за да угодят на Борисов.

Най-очевидният пример за това е Мария Габриел, която се радваше на комфортната длъжност еврокомисар в Брюксел, но дойде по спешност да става премиер. Е, не стана, но прегракна да повтаря месеци наред партийни мантри и опорки. Главчев пък изглежда доста нещастен и изнервен само след седмица на поста. 

Така че, хората от партийния актив да не се радват, дори Борисов да ги предложи за царе...

 

Антония Коцева, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар