Зима

Зима
Пролет

12 април 2024 г.

Някога и сега

От дистанцията на времето тепърва ще оценяваме оная държава, която безвъзвратно загубихме... 

 

В Деня на космонавтиката 12 април да си спомним, че и ние бяхме сред първите, които дадохме своя принос за нейното развитие. 

В едно друго време, което създаваше немалко поводи за гордост. Когато бяхме сплотен народ и имахме истинска държава.

От архивите на БТА за онзи паметен 10 април, когато излетя първият българин в междузвездното пространство, четем: “Щастлив полет! В небето на България изгря нова звезда. Лети корабът “Союз-33”, на чийто борд са двама земни и звездни братя - Николай Рукавишников и първият български космонавт майор Георги Иванов. България ликува!"

Помня еуфорията. Помня извънредните включвания на радиото и телевизията, които създаваха усещането за нещо наистина голямо, което се случва.

А с какво можем да се похвалим днес?

Малка България не е загубила мястото си сред космическите държави, но едва ли скоро ще изпрати трети българин към звездите. Властта у нас е заета с всичко друго, но не и с планове за бъдещето. Отношенията ни с Русия са във фризера, а от сегашните ни евро-атлантически "приятели" да се надяваш на подобно партньорство е като да чакаш от умрял писмо.

От дистанцията на времето тепърва ще оценяваме оная държава, която безвъзвратно загубихме. Социализмът, вторият "златен век".     
Честит празник!


Валентин Георгиев, "Дума"

Няма коментари:

Публикуване на коментар