Зима

Зима
Пролет

22 април 2024 г.

Нема ора: Главчев – външен министър, Ирландия – вън от ЕС, а Пекин – във Виетнам!

По-страшното е, че обикновените граждани все по-категорично смятат българската политика за аматьорска работа, която може да бъде свършена и от първия, хванат на улицата 

 

Социалните мрежи се тресат от подигравки, че служебният премиер Димитър Главчев се е самопредложил да стане и външен министър. 

Като се има предвид „солидния“ му дипломатически стаж, наистина е смешно. Но, когато трябва да се действа на пожар, явно вариантите никога не са повече от един-два.

Дано тази “хрумка” наистина сложи точка на едноседмичните разправии на тема “Какви промени може да прави служебния премиер в служебното правителство”, защото след две седмици е Великден, а след още един месец – предсрочните парламентарни избори, които въпросното служебно правителство длъжно да организира като честни и свободни.

В понеделник (22 април) президентът Румен Радев издаде указ, с който назначава служебния премиер и за външен министър – на мястото на Стефан Димитров, който изкара на поста по-малко от седмица и бе отстранен по “разпореждане” на Бойко Борисов.

Служебният премиер нямаше друг избор, освен да предложи себе си, защото държавния глава категорично отхвърли номинацията на Даниел Митов, защото бил ярка политическа фигура – и като зам.-председател на ГЕРБ, и като народен представител на ГЕРБ. В крайна сметка бившият председател на Сметната палата прецени, че когото и да предложи, все ще бъде охулен – я като слуга на Пеевски, я като слуга на Сатаната. И затова “просто” положи на дръвника собствената си глава.

През уикенда той коментира пред медиите, че така или иначе ще отговаря за организирането на вота в чужбина като премиер, така че няма да му е проблем да съвместява и двете длъжности. Освен това, като служебен министър, той нямало да взима собствени външнополитически решения. В крайна сметка положението бе добутано до поредния стар виц.

Вървял си през парка мъж и какво да види? Насреща му – двама самураи. Ходят бавно и се поклащат в пълно бойно снаряжение.

– Кои сте вие? – попитал учуден мъжът.

– Седемте самураи! – изръмжали воините.

– А защо сте само двама?

– Нема ора! – вдигнали рамене самураите.

От различни посоки се появиха мнения, че най-добре Главчев да влезе в ролята на човека оркестър, да се самопредложи за всички министерства и да грабне абсолютната власт.

Това определено е глупаво заяждане, особено като се има предвид факта, че той беше единственият от “домовата книга”, който се съгласи да стане премиер и да онагледи последните изменения на Конституцията, които вече влязоха в историята като най-скандалния ремонт на основния закон. Да не забравяме и още нещо: ако и той беше отказал и си беше останал в уютния председателски кабинет в Сметната палата, днес почти всички щяха да го носят на ръце като народен герой.

Проблемът в случая е друг. Ако външният ни министър не е дипломат от кариерата, със сигурност геополитическия апокалипсис няма да ни се стовари връз главите. Нито земното кълбо изведнъж ще се разцепи, за да погълне и Северна Америка – от Беринговия проток до Панамския канал, и Евразия – от Владивосток до Москва.

По-страшното е, че т. нар. обикновени граждани все по-категорично смятат българската политика за аматьорска работа, която може да бъде свършена и от първия, хванат на улицата. Професионализмът и опитът не са на почит у нас, но не заради Главчев, а заради отколешната политиканска традиция властимащите да уредят на държавна заплата де що имат роднини, приятели, съученици и любовници. Или казано на днешен език – все безгласни пионки и готови на всичко калинки.

Тези дни, за пореден път лъсна грозната картинка на политическата неграмотност на някои български политици.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов “вкара” Ирландия в Шенген, въпреки че тя не членува там, ама кой да чете и знае.

“Току що кацнах в Дъблин, Ирландия. Идвах от Мюнхен, но провериха документите на всички пътници. Казах на полицая, че България е в Шенген. Отговорът му беше много мил и изрази пълна евроатлантическа солидарност със страната ни – I don’t care:) Впрочем, преди това минахме стандартен граничен контрол и в Мюнхен, Германия. Иначе сме в Шенген, ама друг път:)“, написа Костадинов във Фейсбук-профила си.

След като лидерът на „Възраждане“ вкара Ирландия в Шенген, Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната” я изключи от Европейския съюз. Той написа във Фейсбук, че Ирландия не е част от ЕС. Вероятно я бърка със Северна Ирландия или ги смята за една и съща държава. Като зам.-председател на парламентарната Комисия по финанси, Сабрутев явно е пропуснал факта, че еврокомисар по финансите е не друг, а ирландката Марейд Макгинес.

Още помним с каква пламенна увереност Цвeта Караянчева от ГЕРБ обяви, че Пекин е във Виетнам...

Подобни гафове не ентусиазират българите да ходят да гласуват, нито укрепват доверието им в институциите. Напротив, хората се чудят какво търсят тези хора там и защо не опитат късмета си другаде.

Ситуацията продължава да е “самурайска” – нема ора...

 

Антония Коцева, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар