Зима

Зима
Пролет

16 април 2024 г.

Министри – много по-опасни от „руската пропаганда“!

Техните думи, политиката, която следват и ни налагат, са не само идиотски, но  безкрайно опасни... 

 

У нас вече има нова мода: за да си военен министър задължително трябва да си бил възпитаник на съветско военно училище, който своевременно се е преквалифицирал във върл натовец. 

За това говорят биографичните справки на бившият ни военен министър Тодор Тагарев и на сегашния служебен Атанас Запрянов. И двамата след завършване на българско военно училище са изпратени от управляващата Българска комунистическа партия, да повишават квалификацията си във висше военно учебно заведение в СССР. А след 1990 г. те бързо се ориентират, че ще правят кариера само, ако сменят политическата си ориентация. След този акт те получават възможност да се обучават в американски военни колежи и да се реализират в НАТО.

Сега те вече са и заклети русофоби. Така министър Запрянов по време на втората конференция за сигурността в Черно море в София заяви: Русия представлява заплаха за нашата индивидуална и обща сигурност! Той е категоричен: за  България е от стратегически интерес Украйна да победи. Подкрепяме евроатлантическата интеграция на Украйна и вярваме, че вратите на НАТО трябва да останат отворени за нея, каза служебният военен министър.

Ако обикновен човек – като мен например,  излезе в публичното пространство с подобни тези, това едва ли би имало някакво значение. Но съвсем друг е случаят, когато те се разпространяват от член на кабинета, макар и служебен. Та това вече е официална позиция на правителството на Република България! Сега то нагло ни лъже, когато представя Русия като заплаха за нас. Абсурдно е великата славянска държава да застрашава най-малкото България – страната в Европа, с най-голям дял от населението, което искрено я обича. Това не е емоционален изказ на заклет русофил, а е неопровержим факт, регистриран неведнъж през последните десетилетия дори от американският изследователски център „Пю“ (Pew Research Center).

А внушението на генерала от резерва Запрянов, че Украйна ще победи Русия,  най-малкото поставя под съмнение неговата експертна военна подготовка. Та това е невъзможно да се случи – доказва го и развитието на ситуацията на бойните полета в Украйна. Само за първото тримесечие на т.г. украинските въоръжени сили загубиха над 80 000 военнослужещи, 14 000 единици различно въоръжение, в това число над 1 200 танка и други бронирани машини. Инициативата изцяло е на страната на руската армия, която продължава успешно движението си на запад. Руската военна промишленост осигурява на армията най-модерни, в това число и уникални въоръжения. И за разлика от НАТО тя няма никакъв проблем с боеприпасите! На 11 март т.г. американската медия CNN, като се позова на високопоставен служител на европейското разузнаване съобщи: руската военна промишленост произвежда три пъти повече снаряди от САЩ и Европа, взети заедно. На 10 април т.г. това потвърди в Конгреса на САЩ и главнокомандващият съюзническите сили на НАТО в Европа ген. Кристофър Каволи.

Но проблемът не е само в оръжията – той е най-вече в хората. Френският Le Figaro цитира украинският генерал Юрой Содол, който казва: „Противникът от седем до десет пъти ни превъзхожда по численост!“

Е, да се твърди на този фон за предстояща победа на киевския режим и то от генерал, е най-малкото глупаво. Няма как да не останем с впечатлението, че той си е поставил за задача не да информира нас, обикновените данъкоплатци, които му плащат огромната заплата, а нагло да ни дезинформира!

Много опасно е и изказването на военният ни министър, че  вижда бъдещето на Украйна като член на НАТО. Устойчивата подкрепа от страна на последните ни военни министри (които всъщност са служители на партиите на войната у нас  – ГЕРБ-СДС, „Демократична България“, „Продължаваме промяната“ и ДПС) на киевския режим да влезе в НАТО е безумие, което ни води към Трета световна война. А тя със сигурност ще заличи напълно Европа, защото неизбежно ще прерасне в размяна на ядрени удари между НАТО и Русия.

Джон Миършаймър е професор от Чикагския университет, един от най-големите съвременни изследователи. В свое интервю той определи като „удивителна глупост“ решението на Запада от 2008 г. да бута Украйна към членство в НАТО. И всичко, което сега се случва, е резултат от организираният и финансиран от САЩ държавен преврат през 2014 г. в Киев. „Проблемът, пред който се изправихме е в това, че ръководителите, отговорни за външната политика – президента Байдън, Тони Блинкен, Джейк Съливан по същество никога не са изучавали основи на стратегията. А, ако са я учили, то знанията им са за двойка. Те просто не знаят, какво правят. Мисля, че така стоят нещата и в Газа, и в Украйна. Според мен всичко ще завърши с нашето съкрушително поражение – както в Украйна, така и на Близкия Изток“, е категоричен проф. Миършаймър.

Такива са ни и военните ни министри – нищо не са научили (ако въобще са изучавали!) за изкуството на стратегията. Но цената за тяхната невероятна некадърност и невежество ще плащаме ние, обикновените граждани на България.

The Federalist е популярна американска медия, която Бен Доменек и Шон Дейвис създават през 2013 г. В нея се появи любопитен коментар на публикация в The Washington Post. Този влиятелен американски всекидневник, издаван в град Вашингтон, установява рязко увеличена „руска пропаганда“ в САЩ. Нейната цел е да отслаби американската военна помощ за киевския режим. The Washington Post  заплашително предупреждава американците, че Русия е разработила сложна стратегия за „намеса в политическата система на САЩ“. Тя включва „свързани с Кремъл политически стратези и тролове, написали хиляди изфабрикувани новинарски статии, публикации в социалните медии и коментари. Те трябва да предизвикват страх за сигурността на границите на Съединените щати и да се опитат да засилят икономическото и расовото напрежение в САЩ“. Те трябва да „култивират среда, в която американците не са готови да пожертват благосъстоянието си в името на конфликта в Украйна“.

По повод на тези твърдения The Federalist иронично пише: „Колкото и тъпи и лековерни да смятат медиите  американците от средната класа, никой не отива в магазин за хранителни стоки или в бензиностанция, с думите: „Нямам вече пари, но наистина нямам търпение да изпратя още 20 милиарда долара към Украйна!“

The Federalist  коментира, че ако „руснаците харчат дори един долар с надеждата да подклаждат „расово напрежение“ в Америка, някой наистина трябва да им каже да пестят парите си. Та ние си имаме MSNBC и The Washington Post, които правят това вместо тях… Глупостите с „руската пропаганда“ са също толкова голяма заплаха през 2024 г., колкото и през 2016 г. Тогава, както твърди The Washington Post,  руското правителство е „разгърнало мрежа от тролове – създатели на фалшиви акаунти в социалните медии, за разпространение на дезинформация, стимулираща президентската кампания на Доналд Тръмп и опит за саботиране на кандидатурата на Хилари Клинтън… Това беше нелепо твърдение през 2016 г., нелепо е и сега“.

За The Federalist „абсурдно е да се мисли, че американците не са страстно отдадени на Украйна, само защото са били манипулирани от измамна пропаганда“. Но проблемът е в това, че твърденията за „руска пропаганда“  и  проукраинската манипулативна кампания, която водят медии като The Washington Post, са изключително опасни! Те са в състояние да изправят САЩ и неговите европейски съюзници в унищожителен конфликт с използване на ядрени оръжия. Ето защо The Washington Post е много  по-опасен от така наречената „руска пропаганда“, заключава The Federalist.

Спокойно може да отнесем написаното от американската медия и за военните ни министри – бившият и сега служебния. Техните думи, политиката, която следват и ни налагат, са не само идиотски, но  безкрайно опасни. Защото ни водят не просто към трета национална катастрофа, а към реалното ни изчезване от този прекрасен и все по-луд свят! 

Атанас Запрянов

 

Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар