Зима

Зима
Пролет

2 май 2024 г.

Кузман Илиев: Ако сега се бях съгласил на офертите от други партии, щях да убия идеята

"Увъртолили сме се тук, превърнали сме политиката във водевилен цирк." 

 

"Българските политици са неморални, но не са глупави. Те знаят, че като отвратиш хората, остават твърдите електорати и може да се купуват гласове. Като видят потенциал успяват да ги раздробят."

Това коментира Кузман Илиев, който ще бъде независим кандидат за ЕП, основател на движението „България може“, в интервю пред БНР.

„Твърдите ядра правят така, че да станат незаобиколим фактор, както е ДПС. Това е единствените добре организирани, това са единствените хора, които работят като партия. ГЕРБ са като фен клуб на Бойко Борисов. С раздробени партии България не може да има алтернатива с политически сглобки“, обясни Илиев.

В момента той събира подписи, като са му необходими 2500, за да бъде независим кандидат за евродепутат.

Според него „българските политически партии се държат безотговорно и чакат да бъдат поканени на кафенце“.

И признава:

"Не е това моята цел – скок, в голямата политика. По скоро идеите ми да бъдат чути. Защото преди няколко години, когато за първи път исках да кажа, че има големи рискове и виждам войната в източна Украйна, зелената сделка, която ще смаже българския бизнес и други опасности, хората ги чуха. В реалността това се случи и какво от това?"

Кандидатирането си за ЕП обяснява:

"Ако толкова исках щях да отида в големите партии – имах оферти. Аз правя нещо, не с идеята да вляза в ЕП, реалист съм, че без голяма партия и голямо финансиране, шансовете не са големи. Правя много ясна заявка – еднозначна, аз лично и България нямаме шеф. Имаше протести и след това се сглобиха. Трябва да се гледат делата на хората."

Той обясни, че целта му е много по дългосрочна.

"3-5 години много работа за връщане на самочувствието на българите и вярата, че нещо може да е честно и чисто", заяви Кузман Илиев.

„Ако сега се бях съгласил на офертите от други партии и хубави позиции, щях да убия идеята. Но пък си изтърсих гърба, защото едни хора отпаднаха, видя се, че това са си мислили“, допълни той.

"Единственият чист път е този, нямаме организационна възможност за НС, но ЕП е възможност да имаме трибуна. Увъртолили сме се тук, превърнали сме политиката във водевилен цирк."

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар