Зима

Зима
Пролет

2 май 2024 г.

Оказа се, че не е от системата, а от народопсихологията

Няма как системата да е различна, ако мисленето ни не е различно 

 

Много съм си мислела, защо в България хората с такъв ентусиазъм приеха "демокрацията". 

Защото системата беше такава, че едни прости хорица заради партийните си постове правеха понякога ад живота на другите. Защото някои имаха привилегии по рождение. Защото безчинстваха разни партийни секретари, а ние си мислехме, че е от системата. Оказа се, че не е от системата, а от народопсихологията.

Дойде "демокрацията". И отново едни прости хорица заради партийните си постове ни принудиха да се съобразяваме с тях и промениха живота ни. И то не за добро. Отново безчинстваха партийни секретари, но този път нямаше дори нещо като честта на партията, за да ги изправят пред другарски съд и да им обяснят, че дори наглостта си има граници. И сега крадяха, но крадяха в стотици пъти повече. И не оставиха нищо на народа. И сега новите простаци имат привилегии. Включително да извършват престъпления пред очите на всички, безнаказано, защото са си избрали те контролиращите и проверяващите.

Няма как системата да е различна, ако мисленето ни не е различно. Ако не сме непримирими към тарикатите. Към мафията и престъпниците. Към всяко нещо, което е нередно. Докато смятаме корупцията за далавера, в която не участваме, нищо няма да се промени!

 
Елена Гунчева-Гривова

Няма коментари:

Публикуване на коментар