Лято

Лято
Лято

21 май 2024 г.

Мария Захарова: САЩ реагират като скорпион, който сам се е ужилил

"Администрацията на САЩ отрича легитимността на МНС, като го плаши със санкции, но не се колебае да използва тази структура срещу онези, които Вашингтон смята за свои врагове." 

 

„Изявленията на Вашингтон във връзка с обвиненията на Международния наказателен съд (МНС) срещу израелското ръководство приличат на реакцията на скорпион, който сам се е ужилил, или на паяк, оплел се в собствената си мрежа.“

Това написа говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в канала си в Telegram.

Според дипломата „катастрофалната ситуация в Близкия изток е дело на американски политически инженери, а легитимирането на Международния наказателен съд, непризнат от самите Щати, в зависимост от конюнктурата, е визитна картичка на англосаксонците“, съобщава Glasove.com.

Прокурорите на МНС започнаха разследване в палестинските територии през 2021 г. Става въпрос за възможни военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени в ивицата Газа от израелските сили и въоръжените палестински групи, включително Хамас. Както отбеляза прокурорът на МНС Карим Хан, предполагаемите престъпления, извършени по време на ескалацията на палестинско-израелския конфликт, който започна през 2023 г., също попадат в мандата на прокуратурата. На 7 октомври 2023 г. бойци на Хамас изстреляха ракети срещу Израел и нахлуха на територията му, а в отговор израелските военни започнаха сухопътна операция в ивицата Газа.

Президентът на САЩ Джо Байдън категорично защити Израел, като заяви, че израелските сили не извършват геноцид в своята военна кампания срещу бойците на "Хамас" в Газа, като отхвърли критиките от страна на пропалестинските протестиращи, предаде Ройтерс. "Това, което се случва в Газа, не е геноцид. Ние отхвърляме това", заяви Байдън на събитие по случай Месеца на еврейското наследство в Америка в Белия дом. "Ние отхвърляме равнопоставеността, установена от прокурора между Израел и "Хамас". Това е позорно", заяви по-рано и американският държавен секретар Антъни Блинкен.

"Администрацията на Съединените щати отрича легитимността на Международния наказателен съд (МНС), като го плаши със санкции, но не се колебае да използва тази структура срещу онези, които Вашингтон смята за свои врагове."

Това заяви руският посланик в САЩ Анатолий Антонов в отговор на твърденията на министъра на отбраната Лойд Остин, че американските власти ще продължат да подкрепят МНС по отношение на ситуацията в Украйна, въпреки искането за издаване на заповед за арест на израелския премиер Бенямин Нетаняху. 

"Това е поредният пример за двойни стандарти и парад на американското лицемерие, отричащи легитимността на МНС и сплашващи тази структура със санкции, когато става въпрос за интересите на самия Вашингтон и неговите съюзници. Въпреки това без угризения на съвестта те използват този псевдоюридически инструмент срещу онези, които смятат за врагове“, коментира Антонов в канала си в Telegram.

Анатолий Антонов

Няма коментари:

Публикуване на коментар