Лято

Лято
Лято

10 юни 2024 г.

Иван Начев: Няма партия - победител. Това е пирова победа

"Съвсем естествено започват да изплуват националистически тенденции, които са евроскептични и понякога антиевропейски."  

 

"Няма нито една партия, която да е победител. Това е една пирова победа. Всички партии губят като подкрепа."

Това мнение изказа пред БНР политологът Иван Начев.

"Най-големите губят, включително и т.нар. партия-победителка - тя има над 100 хил. гласа загуба в сравнение с предишни парламентарни избори. Това показва, че не само партиите на статуквото, както ги наричаме традиционните партии, очевидно вече не могат да генерират такава подкрепа", коментира той.

По думите му това, което наблюдаваме, е резултат най-вече от умората от избори.

"Хората нито искат да гласуват, нито виждат в сега управляващата политическа класа възможност за продължаване на тенденцията за решаване на проблемите на българските граждани и започват да търсят алтернативи. Съвсем естествено започват да изплуват националистически тенденции, които са евроскептични и понякога антиевропейски."

Според него изплуването на партия "Величие" трябва да притеснява системните партии.

"Цялата кампания на ГЕРБ мина под мотото "Как Борисов се завръща", посочи политологът.

"От вчера това остана на заден план. Самият Борисов вече не говори за собственото си завръщане, защото може би е наясно, че в тази конфигурация, в този парламент, ще е още по-сложно съставянето на правителство, каквото той очакваше да направи в друга ситуация."

По думите му този наказателен вот може да е много опасен.

"На следващи парламентарни избори тези партии могат да получат още по-малко гласове и всъщност да се появят нови политически играчи. Това го наблюдаваме още от 2001 г. Непрекъснато сме в един цикъл, който обаче вече наистина стана застрашаващ."

"В парламента "Величие" ще търсят средна позиция между "Възраждане" и останалите политически сили", смята Иван Начев. Според него това ще са националистически послания, които ще целят да привлекат още повече избиратели от групата на негласувалите.

"Ако някой е победител на настоящите избори, то наистина това е партията на негласувалите", категоричен е той.

По думите му ако се състави някакво правителство, то ще е с подкрепата на около 1 млн. граждани, т.е. само 1 от 5 души ще подкрепя това правителство, което е много ниска представителност.

"Формулата на властта ще бъде много сложна. Няма как да се направи коалиция от 2 партии, вероятно ще се търсят по-малки партии", добави той.

"Според него може да очакваме някакъв опит за експертно правителство през призмата на по-широка подкрепа от страна на ГЕРБ, ДПС и ИТН. За останалите партии това няма да е алтернатива - те няма да имат интерес да влязат в такова споразумение, което ще ги обезличи", отбеляза Начев.  


Няма коментари:

Публикуване на коментар