Лято

Лято
Лято

18 юни 2024 г.

Нови "ценности"

Повечето хора приемат случващото се за нещо нормално. Но не е така. И не трябва да бъде... 

 

Ценностната система отдавна се е променила - в това няма две мнения по въпроса. Страшното е, че не се е променила към по-добро.

По улиците срещаме хора, закачили на шията си златно кръстче, с различен размер - в зависимост от паричните възможности, а не според вярата им. По празниците черквите са пълни с уж набожни хора, които веднага, след като си излязат, забравят за смиреността си и започват да правят неща, които едва ли са много богоугодни...

Един познат започна работа като охрана в столична верига супермаркети. Разказа ми, че нямам представа колко кражби и опити за такива стават на ден. Вероятно си мислите - хората са бедни, правят го от немотия. Не отричам, че има и такива, но за съжаление, повечето са пубертети, които искат да покажат "колко са готини" и как няма да бъдат хванати.

Има и немалко случаи на млади майки с деца, това най-много ме втрещи - добре облечени, със скъпи телефони, но вече са открили как да надхитрят системата и да вземат без да плащат плодове и зеленчуци. Ако в този момент никой колега не гледа на камерите - няма как да ги хванат, описва ситуацията моят познат.

Вероятно парите са им нужни за маникюр, нова дрешка или цигари..., но да оставим иронията. Защото това се случва пред очите на децата им. С какви ценности ще израснат? Мислейки си, че в магазините се ходи, за да вземеш нещо незабелязано? Едно такова поколение вече расте - влизат, изяждат един шоколад, хвърлят опаковката на пода и после излизат от магазина. И се бият в гърдите колко са важни и недосегаеми. Хване ли ги полицията, стават още "по-готини".

"Всяко време си има своите келеши", коментират повечето хора и приемат случващото се за нещо нормално. Но не е така. И не трябва да бъде. Ако родителите са си на място и не защитават престъпното поведение на наследниците си. Ако не се оправдават с това, че "живеем в демокрация" и всеки е свободен да прави, каквото си иска. Другото намирисва на анархия.

 

Таня Глухчева, "Дума"
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар