Лято

Лято
Лято

12 юни 2024 г.

Хазарт(а) в Европарламента, „Величие“ в Народното събрание

Предстои да разберем какъв ли репертоар е подготвил Христо Петров, за да се представи пред колегите си на новата работа. Още не сме се отървали от бандата на Кирчо и Кокорчо, а на вратата чукат „войниците на светлината”

 

Дали ви звучи нелепо или не, няма никакво значение, важното е, че почти сигурно Христо Петров, доста по-известен като Ицо Хазарта, ще представлява страната ни в Европейския парламент. Според предварителните данни той, със събраните преференции, пренарежда листата (предварително беше поставен на шесто място), като се очаква да бъде третият представител на коалицията „Демократична България-Продължаваме Промяната” в ЕП.

Нееднократно Петров заявяваше, че ще отиде в Брюксел, отказвайки се от мястото си в Народното събрание, ако знае, че може да изпълни задачите, които си е поставил. Без никакво притеснение, в последните дни от кампанията, нееднократно наруши закона, като агитираше постоянно от фейсбук профила си да гласуват за него, а на едно от последните си видеа дори беше извикал момиче в неравностойно положение от дом, на който е помогнал финансово, да агитира за него. Хазарта заяви, че му трябва подкрепата на поне 30 000 от избирателите с преференция.

Извоювал си е гласовете – ще кажете. Да, вероятно са напълно реални, вярно е. Вероятно за него са гласували достатъчен брой избиратели, което му дава правото да изпълни желанието си да отиде в ЕП. Проблемът обаче е друг – доста по-сериозен и касае много повече нас – избирателите, отколкото мераците на господин Петров. Същият, който изпя, че „в Парламента да л.пап пишки е бизнес” и „Искам да ида в парламента!”, като дълго време преди да се захване с политика неведнъж е критикувал и осмивал родните ни избраници, не се посвени да замени музикалната сцена с удобен стол на депутат в Народното ни събрание.

И парадоксално или не, същите избиратели, които имат невероятно високи критерии – тези на ПП/ДБ, същите които постоянно критикуват пошлостта в политиката, в музиката, в България изобщо, обвинявайки политическите си опоненти, чалгата, Ганьо, са дали гласа си за певец, пробил най-вече с откровено цинични и крайно провокативни текстове. Същите избиратели, за които Слави Трифонов е долнопробен чалгар, пеещ простотии, който със създаването на ИТН и влизането им в парламента, допълнително е принизил и без това ниското ниво на родния политически елит, се разтапят под всеки пост на Хазарта, под всяко негово изказване от трибуната на Народното събрание, от всяка псувня и простотия, които извират постоянно от него.

Не е нужно да споменаваме и развяването на средни пръсти, съмненията, че ходи надрусан на парламентарни заседания, както и цялостното му поведение, издаващо поне неглижиране на задълженията му, да не кажем – пълна незаинтересованост за какво в действителност е изпратен в Народното събрание.

И сега, най-вероятно, с оглед на изнесените резултати, той ще е един от тримата, които ще изпратят от ППДБ в Европейския парламент. И това на фона на безспорно ерудирани имена, присъстващи в листата. Въобще, самото му включване беше нелепо, но тепърва предстои да разберем какъв ли репертоар е подготвил Хазарта, за да се представи пред колегите си на новата работа. Но нека не забравяме, че освен издигналата го коалиция, той – за наше съжаление, ще представлява и България.

Ако си мислим, че това е последният шок, който трябва да преживеем, е време да се върнем на родна земя, където за изненада на всички социолози, анализатори, политолози, а и бъдещи колеги на партията, в Народното събрание иде време за „Величие”. Тя е създадена преди година, а нейни лица са полк. Николай Марков и Ивелин Михайлов. Марков бе уволнен от НСО през 2007 г. след скандал с президента Георги Първанов, а Михайлов е по-известен като създател на т.нар. „Исторически парк”, намиращ се във варненското село Неофит Рилски. Другите по-известни лица във формацията са популярният навремето певец Етиен Леви и Виктория Василева, която беше смятана за дясната ръка на Слави Трифонов. По данни на Централната избирателна комисия партия „Величие“ печели 4,65 % или почти 100 000 гласа при обработени 100% протоколи в РИК от изборите за Народно събрание.

Как партия, регистрирана преди толкова малко време, която не присъства в никаква сметки, нямаше изяви по медиите, почти не беше позната на масовия избирател, успява да влезе в парламента, е въпросът, който от два дни вълнува както политици, така и избиратели.

Истината е, че макар и неизвестна за много хора, тя направи кампанията си в YouTube и TikTok – „медиите” на младите. Макар и допреди година не партийно, но по линия на „Исторически парк”, те са отдавна представени сред аудиторията на въпросните два канала. Популярният инфлуенсър Киро Брейка отдавна пускаше видеа, които на практика рекламираха Ивелин Михайлов и неговия бизнес проект, впоследствие – партията му.

Но вероятно това би било най-удобното и лесно обяснение защо успяват да влязат в парламента. Макар повечето им изказвания да звучат налудничаво, не бива да се пренебрегва възможността да се касае и за пореден проект, финансиран от чуждестранна страна. Буквално ден преди изборите, полковникът – както обича да му казват, предупреждава във фесйбук последователите си, че е започнало масово дислоциране на военна техника в цяла България, с което управляващите целят да ни вкарат във война срещу Русия.

Има и снимки, наметнал руското знаме, а въпреки обясненията им, че не били против НАТО и Европейския съюз, са за неутралитет за войната в Украйна. Алабализмите и общите приказки от типа, че основен приоритет им е „осветяването на процесите, свързани с вътрешната политика и да не позволим на други политици да се крият зад външната политика, предизвиквайки пълен апокалипсис във вътрешната“, не заслужават коментар – през годините сме се наслушали на такива общи приказки от всички.

Дали това са поредните, видели свободна ниша и заиграващи се със страховете на редица българи, или са прокси на някоя друга партия, тепърва ще разберем.

Надсловът на партията е „От пепелта към слънцето”, а сред твърденията на лидерите са, че „икономиката ни е във фалит“, както и крайно налудничавото, че получавали информация от всяка точка на света чрез изградената световна мрежа от достойни българи – войници на светлината, които са изградили мощна световна сила и чрез поставянето на „опитни агенти във всички горещи точки, включително в държавните институции”. Ако това предизвиква усмивка у вас, замислете се, че не говорим за реалити предаване, в което се изявяват всякакви ексцентрични елементи, а става въпрос за Народното събрание, където би трябвало да са излъчени най-ерудираните, подготвени и интелигентни хора, които да представляват избирателите.

А какво в действителност се случва – съвсем по домашно, правейки първи коментар след резултатите, двамата бяха на маса, и докато единият говореше някакви небивалици, другият мааше фъстъчки с отворена уста...

Или пък защо не – в Европарламента отива рапър със средно образование, който явно се притеснява от л.пането на п...и, само когато не го прави той, защо пък в Народното ни събрание да не влезе поредният спасител, който ни обещава светлина в изобилие. Българинът си иска някой да го спаси и това си е, вярва, че макар и излъган от предишния, следващият вече идва с чисти намерения. Още не сме се отървали от бандата на Кирчо и Кокорчо, а на вратата чукат „войниците на светлината”.

Самият факт, че за тях са гласували има-няма 100 000 човека, наши сънародници, говори и за сериозни проблеми сред народонаселението. Но говори и за още нещо, далеч по-страшно – голяма част от избирателите са толкова обезверени, объркани и апатични, че превръщат политиката – с огромната вина на самите политици – в едно безумно фрийк шоу, в което на почит са посредствеността, цинизмът и простотията.

Създателите на “Величие” подп. Николай Марков и Ивелин Михайлов


Виктория Георгиева, "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар