Зима

Зима
Пролет

12 януари 2015 г.

Р. Христов: Земеделските ведомствени бензиностанции трябва да бъдат извадени от закона

От 1-ви януари земеделските производители са задължени да отчитат пред НАП горивата от ведомствените бензиностанции с касови апарати и нивомерни устройства.
Промяната е направена тихомълком в Закона за данъка върху добавената стойност, която беше обнародвана на 24-ти декември в извънреден брой на "Държавен вестник" със Закона за държавния бюджет за 2015-а. Това предизвика бурна реакция сред земеделците.

Пред БНР Радослав Христов от Асоциацията на зърнопроизводителите посочи, че приблизителният брой на ведомствените бензиностанции е около 10 000.

"Аз не мога да гарантирам, че от тези 120 000 земеделски производители, регистрирани в България, които имат такива бензиностанции, някой не злоупотребява. Това, което държавата иска да наложи в момента, не е поради ведомствени бензиностанции. Проблемът е другаде. Аз лично смятам, че земеделските ведомствени бензиностанции трябва да бъдат извадени от обхвата на този закон", каза Христов.

"Проблемът е друг - не че държавата не трябва да предлага контролиращи мерки върху горивата и всички видове акцизни и ДДС стоки, проблемът е, че на един земеделски производител това в момента, ако трябва да го въведе, ще му коства 20 000 лв. - със сондата, с помпата, с фискалното устройство, с предавател - GPS-а, който трябва да има, и накрая бензиноколонката, която трябва да бъде стандартизирана. За огромна част от земеделските производители това ще бъде абсолютно непосилно, тъй като за огромна част от тях дори оборотът им не е 20 000 лв.", посочи още той.

Христов подчерта, че вече има запечатани ведомствени бензиностанции. Те са запечатани на базата на проектонаредба, което е недопустимо и незаконно, защото новият закон не е влязъл в сила поради липса на наредба, категоричен бе той. По думите му, затварянето на тези бензиностанции ще затрудни стопаните.

"При липса на такава ведомствена бензиностанция колегите на различни места ще трябва да ходят на различни разстояния, до най-близката бензиностанция със земеделска техника, което е абсурдно. Не знам в Европа някъде дали съществува такава практика - да изкараш трактора на 30 км до най-близката бензиностанция", каза той.

"Дали ще влязат земеделските производители в обхвата на закона - в процес сме на разговори с изпълнителната власт", посочи още Радослав Христов.

Утре предстои среща с финансовия министър.


Няма коментари:

Публикуване на коментар