Зима

Зима
Пролет

18 януари 2015 г.

Над 40% от французите против публикуването на карикатури на Мохамед

Повече от четирима на всеки 10 французи (42%) са на мнение, че трябва да се избягва публикуването на карикатури на пророка Мохамед, а 50% подкрепят ограничаване на свободата на словото в интернет.


Това показват резултатите от анкета на Френския институт за проучване на общественото мнение (Ifop), излезли в седмичника "Журнал дю Диманш", предаде АФП.

На въпроса дали трябва да се вземат под внимание наранените чувства на някои мюсюлмани от публикуването на карикатури на пророка Мохамед, 57% отговарят, че не трябва да се обръща внимание на тези реакции и да се поместват и занапред подобни карикатури.

Други 42% мислят, че тези реакции трябва да се вземат предвид и да се избягват този род публикации. Половината (50%) от запитаните се обявяват за ограничаване на свободата на словото в интернет и социалните мрежи, а 49% не го подкрепят.

Близо 81% са за отнемане на френската националност на хора с двойно гражданство, осъдени за терористични актове на френска територия, 68% подкрепят забраната за връщане във Франция на френски граждани заподозрени, че са отишли да се бият в страни или райони, контролирани от терористични групировки, а 68% се отнасят положително към забраната за напускане на територията от френски граждани, заподозрени, че искат да отидат в страни или региони, контролирани от терористични групировки.

Обратно, 57% не подкрепят други френски военни интервенции в Сирия, Йемен или Либия, а 63% са против разширяването на френските военни операции в Ирак.

Днес вторият джихадист Шериф Куаши, участвал в атаката срещу сатиричния седмичник "Шарли ебдо", завършила с 12 убити, бе погребан при пълна анонимност малко след полунощ, предаде АФП, като се позовава на информация от кметството на парижкото предградие Женвилие, където той е живял. Подобно на брат си Саид, погребан миналата нощ в Реймс, гробът на Шериф Куаши е анонимен.

На погребението му не е имало никого; съпругата му не е пожелала на присъства.

Колкото до третият джихадист Амеди Кулибали, който е отговорен за убийството на полицайка и за вземане на заложници в еврейски хранителен магазин в Париж, при което бяха убити четири души, семейството му още не взело решение за погребението.



Glasove.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар