Зима

Зима
Пролет

26 януари 2015 г.

Корупцията и организираната престъпност ще са основни критики в доклада на ЕК

Липсата на резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност продължават да бъдат проблем на България.
 
Това ще бъдат основните критики към българската страна в доклада по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), който се очаква тази седмица.

Като причини за липсата на напредък са посочени отсъствието на специализиран орган за борба с корупцията и недостатъчният капацитет на прокуратурата да се справи с явлението. Въпреки това препоръки за създаването на ново звено не са отправени.

В проекта на доклада, за който се смята, че е изпратен на българските власти в събота, съдебната власт е призована да подобри контрола върху изпълнението на мерките за неотклонение, за да не се стига до ситуации, при които осъдени с влязла в сила присъда да успяват да избягат, преди да влязат в затвора. Европейската комисия е порицала България заради факта, че тази препоръка присъства за втори път в заключенията на МСП, но властите в страната не са предприели необходимите мерки за разрешаване на проблема, твърдят източници.

Критика е отправена и срещу Висшия съдебен съвет (ВСС), като еврокомисията е препоръчала "реорганизация" на органа. В доклада присъстват коментари относно случаите на изчезналото тефтерче на бившия председател на Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов от автомобила на вещо, ангажирано с експертизата на записите в него, и масовото съдийско недоволство срещу управлението на Софийския градски съд заради спорното дело, водено от съдия Румяна Ченалова за обявяване на френска компания за производство и търговия с вина и водка в несъстоятелност.

Според запознатите с черновата, в доклада няма коментари за медийната свобода в България. Висока оценка се очаква за приетата от правителството стратегия за продължаване на съдебната реформа. Експертите в Брюксел обаче отчитат, че "това все още са само намерения".

Докладът за България ще е много по-мек от очакваното, като  е направена разликата между управлението преди и след изборите, сочи източникът.

Вероятността мониторингът за България да бъде отделен от този за Румъния е ниска, както и както и не се очаква Румъния да влезе в Шенген първа, предава медията, като се аргументира с твърдението, че предстоящият доклад за Румъния "не е хвалебствен".


Glasove.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар