Зима

Зима
Пролет

22 януари 2015 г.

"Предстоят тежки реформи и вземането на тежки решения и се надявам и те да бъдат подкрепени с голямо мнозинство"

"Видяхме докъде водят абсолютно необоснованите, безпрецедентни политически противопоставяния. Докарахме се дотам, нито един смислен аргумент в последната година и половина да не бъде чут, до второ служебно правителство в рамките на година, спрени еврофондове, доста проблеми с бюджета, международна изолация на правителството. 


До нищо добро няма да доведе това и не виждам причини за атака срещу президента", каза Екатерина Захариева, началник на кабинета на президента, в интервю за бТВ.

"С изключение на служебния кабинет и назначенията по специалните закони, президентът няма правомощия да назначава хора в изпълнителната власт, така че не виждам основания за обвиненията към г-н Плевнелиев, че е назначавал хора, близки до т. нар. кръг „Капитал" на държавни длъжности. В публичното пространство не беше изнесен нито един факт в подкрепа на това", заяви Екатерина Захариева.

„Считам, че г-н Плевнелиев е добър и достоен президент - в последните години успя да постигне съгласие по основните проблеми пред държавата. Радвам се на промяната в политическата среда в последните три месеца. Вижда се опит за постигане на съгласие по дългосрочните приоритети, за разлика от множеството примери през последната година и половина, когато независимо дали едно предложение беше добро, то ставаше причина за спорове", отбеляза Захариева.

И президентът Плевнелиев, и премиерът Борисов заявиха ясно, че е прекалено рано да се говори за кандидатурите за президентските избори през 2016 г. и за подкрепата за втори мандат на Плевнелиев.

Смятам, че с дейността си през последните три години президентът показа, че заема принципни позиции и приема и подкрепя разумни предложения, независимо от коя партия идват. Нужни са комплексни усилия както на политическите партии в Народно събрание, правителството, така и на хората в съдебната система, за да може реформата там наистина да започне, смята Екатерина Захариева. 


Според нея правителството има добри перспективи да изкара един сравнително дълъг мандат. 

"Предстоят тежки реформи и вземането на тежки решения в здравеопазването, образованието и ред други сектори и се надявам и те да бъдат подкрепени с такова голямо мнозинство, с каквото вчера в Народно събрание беше гласувана реформата в съдебната система", подчерта Захариева.



Няма коментари:

Публикуване на коментар