Зима

Зима
Пролет

5 януари 2015 г.

Една напред, две назад

Синодалните ни старци в последно време измислиха една твърде  интересна танцова комбинация.


Вместо така популярното, приятно танго с две напред една назад стъпки, те я карат с една напред и две назад. Решат нещо положително, което аха да зарадва миряните в църквата, пък току се сурнат назад в отстъпление под напора на едните хорски приказки.

Последен пример за това е архимандрит Антим. След непотвърдени документално обвинения по негов адрес от един епископ, който по-късно си призна, че е наговорил небивалици, покая се и поиска прошка, те вместо да проучат случая и да сложат виновните по местата им, прогониха от Видинска епархия и без това очернения без време архимандрит. Малко преди това пак те се подведоха по приказките на лели, баби и прабаби и се отметнаха от собственото си решение.

С една напред две назад обаче не се стига доникъде, най-много да се сурне човек в бездната зад гърба му. И ако ставаше дума за редови мирянин, както и да е, но тук иде реч за висшия форум, управляващ Българската православна църква, нейния Свети синод.

Затова време е архиереите да се събудят и да проумеят в кой век живеят, да не се държат като средновековни феодали и да мачкат дребните клирици, а да действат по Христовата правда и да отмерват точно кесаревото кесарю, а Божието Богу./"Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар