Зима

Зима
Пролет

27 януари 2015 г.

Ограничават получаването на детските надбавки

Очакват се промени в Закона за детските помощи, които ще доведат до ограничения, за да се намалят злоупотребите, съобщи вчера вицепремиерът и социален министър  Ивайло Калфин.

Причината за това е, че родители не харчат парите за детето, а за себе си, и според него начинът е да не се дават помощите на ръка, а социалните работници да имат повече свобода при преценката си за какво да отидат средствата. 

„Такива деца могат да получават такси в детските градини или дрехи и учебници. Трябва да се дадат повече условия на социалните работници да работят. Има смисъл в случаите, когато има съмнения, че тези средства не стигат до децата”, обясни Калфин. По думите му законът ще се промени, особено в частта за ранно раждащите родители. 

В момента непълнолетните родители получават детски за своите деца, а техните родители пък получават надбавки за тях, защото още не са навършили 18 години. Идеята е детските помощи, които са 35 лв. за първо дете и 50 лв. за второ дете, да отиват при децата, а не при техните родители.

Според него трябват да има по-сериозни мерки в тази насока, защото миналата година се е увеличил броят на изоставените деца в родилните домове. 

„Те просто раждат децата и ги оставят. Въпросът е в превенцията – да не раждат като деца”, поясни Калфин.

Относно майките студентки, които получават 3000 лв. за раждане на дете и впоследствие се отписват от университета, социалният министър заяви, че се готвят промени в закона, които да променят тази лоша практика.


"Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар