Зима

Зима
Пролет

24 януари 2015 г.

Симеон Дянков научил, че става министър в такси

"Кризата в Европа. Поглед отвътре" е новата книга на бившия вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков.

Тя ще бъде представена на 3 февруари тази година, а в. "24 часа" публикува екслузивни откъси от нея.

Книгата е за всеки, който иска да разбере какви са трудностите и компромисите на едно управление в условия на глобална икономическа рецесия, пише в предговора, дело на премиера Бойко Борисов.

"Икономическата програма на ГЕРБ беше комбинация от данъчни облекчения и преференции за определени сектори. Във време на финансова криза и намаляващи приходи от данъци подобни стъпки можеха да усложнят нещата. Вместо това предложих да се направят незабавни съкращения в разходите, да не се пипа системата на плоския данък и да се види дали някои инфраструктурни проекти могат да се финансират от държавата. Строителството бе секторът с най-бърз растеж в страната за последните пет години, но вече се свиваше и балонът щеше да се спука и в България", пише в книгата си Дянков.

Два месеца след този случай съветник на Борисов го помолил да погледне икономическите и финансовите глави от предизборната програма на ГЕРБ.

"В средата на май 2009 г. ми се обадиха дали мога да посетя България за няколко седмици и да помагам на икономическия екип на ГЕРБ за изборите. Вече следях новините от страната и знаех, че се очаква трудна кампания. Социалистите, основната сила в тогавашното коалиционно правителство, използваха най-различни тактики, за да злепоставят Бойко Борисов. Старите машини за омаскаряване бяха включени на пълна мощност. И тъй като никога не съм харесвал комунисти, приех предизвикателството. Взех си неплатен отпуск от Световната банка и на 30 май кацнах на летище София".

По време на предизборния период често прекарвал вечерите в дома на Бойко Борисов.

"Една сутрин Борисов се обади да отида при него на футболното игрище. На полувремето той излезе и каза: "Ако спечелим, ще станеш министър на икономиката." "По време на криза финансите са от по-голямо значение", отвърнах. "Ще видим", каза той и се върна в играта.

ГЕРБ спечели изборите на 5 юли 2009 г. и си осигури 117 депутати в 240-местния парламент. Три дни след това Борисов ме покани на сутрешно кафе в Банкя и предложи да поема Министерството на финансите. Благодарих му и казах, че ще трябва първо да го обсъдя със семейството си. "Така направи", отвърна той. Половин час по-късно, в таксито от Банкя към София, чух по новините, че първият министър в новия кабинет е вече избран - Симеон Дянков, на финансите.

Шофьорът на таксито отбеляза: "Дано тоя е по-добър от предишните. Но едва ли. Те всичките са едни и същи."

Дянков описва нашироко назначенията в екипа си, както и предложенията му за министри в кабинета, както и за публичния му спор с Цветан Цветанов.

"Следващата стъпка бе избор на началник на митниците. Човекът, когото наследих там, беше заемал поста два пъти за предишното десетилетие. Под негово ръководство митниците бяха работили едва ли не като отдел към Министерството на вътрешните работи. Имаше много истории за добро сътрудничество между митничари и гранични полицаи на всички нива в незабелязването на контрабандата. Тази връзка трябваше да се прекъсне. Знаех, че имам нужда от някой достатъчно корав, за да се опълчи на вътрешното министерство, но и да си сътрудничи с тях, когато е необходимо. Бойко Борисов предложи решение. Ваньо Танов, бивш генерал от МВР, беше подал оставка през 2007 г. като шеф на елитните полицейски сили, след като бе уличил министъра си в сенчести контакти.

Срещнах се с Ваньо Танов и го харесах веднага. С внушителна фигура и с бумтящ глас, той беше моя пълна противоположност като присъствие. А със своите 25 години стаж в полицията, генерал Танов знаеше повече за практиките там, отколкото който и да е вътрешен министър. Под негово ръководство митниците се откъснаха от влиянието на МВР. Усложненията не закъсняха. Министър Цветан Цветанов не хранеше симпатии към Танов заради неговата популярност сред полицията. Наложи се да прекарам голяма част от първата си година в борба да запазя шефа на митниците на мястото му. Спорът ми с Цветанов стана публичен. Имаше разнобой между двамата вицепремиери и медиите го отразяваха почти всекидневно."



Няма коментари:

Публикуване на коментар