Зима

Зима
Пролет

9 февруари 2015 г.

САС потвърди 4-годишната присъда на Цветан Цветанов за 6-те "Не"

САС намира присъдата на СГС за правилна и законосъобразна и я потвърждава изцяло.

Софийският апелативен съд потвърди осъдителната присъда от 4 години затвор на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, съобщиха от съда.

Присъдата е по така нареченото дело за шестте „Не“. Цветанов бе осъден през май миналата година заради отказа да разпише използване на СРС срещу бившия шеф на РЗБОП Орлин Тодоров, Пламен Дачков и Милен Иванов въпреки настояването на наблюдаващия прокурор от Окръжната прокуратура в града.

САС намира присъдата на СГС за правилна и законосъобразна и я потвърждава изцяло. Решението на САС подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд, се казва в съобщението на съда.

Делото за 6-те „Не“ е едно от трите, които се водят срещу бившия вътрешен министър.

На 29 януари Цветанов бе оправдан в процеса срещу него за незаконно подслушване, след като прокуратурата се отказа от обвиненията си срещу него.

Цветанов бе подсъдим заедно с трима бивши директори на дирекцията за подслушване в МВР СДОТО и бе обвинен за това, че не им е оказал контрол и съзнателно е допуснал те да извършат престъпление. Тримата бяха обвинени, че не са осигурили защита за опазване на класифицирана информация в продължение на три години.

Мотивът, с който прокуратурата се отказа от обвиненията си срещу Цветанов, бе, че престъплението, за което тримата директори са обвинени, вече не е криминализирано според поправките от миналата година на Закона за МВР и Наказателния кодекс.

Другото дело, което се води срещу Цветанов, е за длъжностно присвояване. Очаква се Софийският апелативният съд да се произнесе до средата на март. Зам.-шефът на ГЕРБ е обвинен, че като вътрешен министър неправомерно се е разпоредил разследваният бивш антимафиот Орлин Тодоров да получи над 50 хиляди лева заплати и обезщетения.

На първа инстанция през май миналата година бившият вътрешен министър беше оправдан по това дело.

Делата срещу Цветан Цветанов бяха спрени, след като ГЕРБ спечели изборите, а бившият МВР шеф влезе в парламента с депутатски имунитет. Главният прокурор обаче поиска имунитета му заедно с този на още четирима депутати и Цветанов доброволно се отказа от него.

Dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар