Зима

Зима
Пролет

9 февруари 2015 г.

Нещо не е наред

Нещо в държавата ни не е наред. Осъзнавам що за клише е това, но в случая просто няма какво по-точно да се каже. 

Когато ченгетата започнат производство срещу 16-годишен, който е набил 14-годишен, влязъл да краде от къщата, в която живее... какво друго може да се каже?

Какво може да се каже, когато за два дни са се случили две убийства? Не поръчкови, не показни, не от подземния свят, не серийни, не масови. Не! Битови. Това, което всички разследващи знаят, че е най-скотското и долно. Убийство, започнало от скандал. Липса на контрол, на самоконтрол. Липса на елементарно усещане за това къде даденият индивид се намира. 


Това са хора, толкова оскотели, че са заживели в собствена реалност, в която няма закони. Не закони на държавата. За тях няма елементарни закони на обществото и морала. Къде трябва да се намираш в класацията „нормално-ненормално“, че да убиеш човек, защото сте се скарали? Трябва толкова отдавна да си преминал границата на „нормалното“, че вече дори да не я виждаш. Имам чувството, че живеем в зловещо риалити шоу и ни наблюдават колко можем да паднем.

Ами хлапето, срещу което е започнато производство, защото набил крадец. Да, 14-годишен крадец, но крадец. Докато го е гонил, едва ли е имал време да го разпита за възрастта му. Какво може да направи един крадец ли? Всичко. За да се спаси от арест. Включително да извади нож и да убие. Да осакати.

Очевидно нещо в законите и нормативните уредби куца. Има едно нещо, от което всички добри адвокати се възползват – т.нар. тълкувателно решение. Тъй като законът не може да включва всички частни случаи, той споменава някаква „палитра“ от неразрешени дейности, а решенията по конкретните случаи са в ръцете на магистратите. И ако обвиняемият има пари, адвокатът му е служил в казармата заедно със съдията, работата е готова – жертва и обвиняем лесно си сменят местата. 


Оказва се, че дупката е толкова дълбока и голяма, че дори едно 14-годишно хлапе, решило да се прави на крадец, може да се възползва от нея. А „дупката“ струва ми се, че умишлено се държи съществуваща, за да могат от нея да се възползват големи играчи. 

Ама щели да пострадат и малко обикновени хора. Голяма работа – те, обикновените хора, са за масовка и без това...

Стефан Ролевски, "Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар