Пролет

Пролет

9 февруари 2015 г.

"Булсатком" ще предлага и IPTV

Новата услуга IPTV ще включва повече от 140 ТВ канала, над 40 HD канала, възможност за тематично подреждане на каналите в 9 теми, както и опцията „любими канали“.

 След като миналата година стана ясно, че най-големият телевизионен оператор в България „Булсатком“ напредва с плановете си за изстрелването на първия български комуникационен геостационарен спътник, сега компанията навлиза и на нов за нея пазар.

На 5-и март „Булсатком“ стартира новата си услуга за гледане на телевизия през интернет IPTV, съобщиха от дружеството. Новата услуга IPTV ще включва повече от 140 ТВ канала, над 40 HD канала, възможност за тематично подреждане на каналите в 9 теми, както и опцията „любими канали“.

IPTV ще се предлага само на клиенти с активен абонамент на услугата оптичен интернет и при техническа възможност поради технологично изискване за IP /интернет протокол/ свързаност за доставката на тази услуга до клиента. Услугата ще предлага VOD /видео по поръчка/ и WEB browsing, които са характерни само за тази технология.

Абонатите на IPTV ще имат възможност да се абонират и за пакет “Fusion” който включва 25 HD канала и достъп до видеотеката. Ще бъдат включени и над 100 радиопрограми, както и тематично подреждане в 10 теми. Услугата ще предоставя и достъп до видеотека, включваща над 10 000 часа съдържание, повече от 1 000 часа HD съдържание, тематично подреждане на съдържанието, подреждане на игралните филми по жанр и опция за търсене. В услугата е включен и интерактивен програмен справочник (EPG).

Според годишния доклад на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за 2013 г. (последният наличен) в страната има 326 доставчика на телевизионен сигнал. „Булсатком“ е категоричен лидер на фиксирания пазар за интернет и телевизия с 31% пазарен дял и близо 800 000 абоната, следван от Виваком (20%) и Blizoo (15%).

Делът на кабелните оператори е значителен, като общо 293 дружества предлагат подобна услуга, като през изминалата година този сегмент отчита спад от 6,5% на приходите спрямо предходната. За сметка на това целият пазар за разпространение на радио и телевизия бележи ръст от 9,5% (и възлиза на 257,551 млн. лв), като най-голямо е увеличението при интернет телевизията (IPTV) – 85,3%. 


Независимо от отчетения през годината висок ръст на абонатите и приходите от предоставяне на IPTV на дребно обаче нейният дял в сегмента „Услуги за пренос и/или разпространение на радио- и телевизионни програми“ продължава да е най-малък – едва 0,67%.

Няма коментари:

Публикуване на коментар