Зима

Зима
Пролет

10 февруари 2015 г.

Следпразнично отрезвяване

След безумното харчене по празниците все едно идва краят на света, идва и отрезвяването...

Коледните празници са нещо много хубаво. Почивка, изтягане пред телевизора, ядене и пиене на корем. И, разбира се, много подаръци – от Коледа от Дядо Мраз, от Снежанка и джуджетата. 

След безумното харчене по празниците все едно идва краят на света, идва и отрезвяването. То обикновено настъпва с портфейла, в който се гонят няколко жълти стотинки, а в преградата за левчета е празно като в опразнена от бомбена заплаха чакалня на автогара. А сметките си вървят и не чакат. Ток, вода, парно, телефони. Започва и трескавото пресмятане как да се разпределят останалите левчета чак до заплатата. 

Някои предпочитат вместо да се стискат и да минат на хляб и вода, да заложат получените подаръци и така да докретат някак си до заплата или до заветната мизерна пенсия. Тихо, на пръсти, изнасят подаръците от жилището и ги откарват до заложната къща, където за тях лихварите им дават някакви пари. 

Оттам нататък, след като са закърпили двата края, предстои по-трудното. Как през следващите месеци от предварително разпределения семеен бюджет да се откъсне още една част за плащане на дълга и лихвите към заложната къща И тъй като в повечето случаи това се оказва невъзможно, подаръците от чувала на Дядо Коледа направо минават в „чувала” на лихварите.
Лихварите често припечелват от върнати подаръци или бижута

"Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар