Зима

Зима
Пролет

17 февруари 2015 г.

Върнаха и Йордан Недев като шеф в БДЖ

Недев остава завинаги в аналите с изречението: „БДЖ е цирей в задника на българската икономика.“

Железничарско дежавю води към оздравяване на железницата
Най-атрактивният в медийно отношение директор на БДЖ Йордан Недев отново се върна в компанията, но този път не като изпълнителен директор, а оглавява финансите на БДЖ „Пътнически превози“, потвърдиха от железницата.

Повтаря се ситуацията: транспортен министър Ивайло Московски; шеф на Борда на директорите на БДЖ – Владимир Владимиров и в екипа се завръща и Йордан Недев.
 

Недев напусна ръководната си длъжност в железницата през лятото на 2012 г. след серия гневни публични прояви по повод тежкото състояние на компанията не само във финансово отношение, а и като система на управление и тежка закостенялост. Недев остава завинаги в аналите с изречението:

„БДЖ е цирей в задника на българската икономика.“

Само ден по-късно той се поправи, като подчерта, че е получил много високопоставени критики за своята откровеност: „Извинявам се, че казах, че БДЖ е трън в задника на българската икономика. БДЖ не е трън в задника на българската икономика.“
 

Официално оттеглянето му бе поради лични причини, но протестът му бе срещу спряната субсидия на БДЖ и бездействието и серията подвеждащи изказвания от страна на финансовото ведомство и от министър Симеон Дянков. Именно той отказа му да бъде изтеглен договорения заем от Световната банка в размер на 460 млн. лв. Това спря изпълнението на 100-точковата програма за оздравяване на дружеството.
 

Преди по-малко от месец шефът на борда на директорите на БДЖ Владимир Владимиров каза за „Гласове“, че по-голямата част от тези точки са били изпълнени още при неговото ръководство.
 

Владимиров лично покани Йордан Недев за изпълнителен директор на БДЖ през юли, 2011 г. и обясни, че на закъсалата компания е нужен човек с познания по управление, а не поредния потомствен машинист.
 

Пред Люба Ризова в първото си ТВ интервю след назначението си на 17 февруари, 2015 г. Недев каза: „Има верния екип, който познавам и в който вярвам. Ще се опитам заедно с този екип отново да продължим. За съжаление няма да успеем да приключим, но ще продължим.“

Поради почти пълното спиране на обслужване на кредитите на железницата при предишното управление на ГЕРБ, те надхвърлиха 700 млн. лв.

Тогава бяха внедрени и джипиесите на дизеловите локомотиви, представени от транспортния министър Александър Цветков. Няколко години по-късно се оказа, че те са без карта на жп трасетата и са напълно ненужни.
Опитът да бъде направено динамично съкращение на персонал в края на 2011 г. доведе до едномесечна стачка, организирана от синдикатите. Само към Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ), неплатените инфраструктурни такси надхвърлиха 100 млн. лв. В крайна сметка бе договорено железницата да изплаща дълга си като прехвърля собственост към НКЖИ, но живи пари не се завъртяха.
 

В пълно единодушие изпълнителният директор на борда Владимир Владимиров и Йордан Недев твърдяха, че са в състояние да изкарат „Пътнически превози“ на нула за срок от една година, което ще е основание да се кандидатства за обявените от тогавашния (и сегашен) транспортен министър Ивайло Московски 300 млн. евро, договорени с ЕК за нов подвижен състав.

Няма коментари:

Публикуване на коментар