Зима

Зима
Пролет

8 февруари 2015 г.

Не ви се работи!

Като цяло българинът е мързелив. Държавата не изисква от него да работи или да се развива. Тя е атрофирала, а гражданите й - двойно повече.

 Не ви се работи, драги сънародници! Мързи ви.

Друго си е пред телевизора с кюфтетата и ракията.

...Или в дискотеката на ВИП сепаретата.

...Или във „вървежните” кафенета, където бутилка вода върви между 2 и 3 лева.


Пак ще кажете, че се обобщава и вие сте различни, че вие много работите. Възможно е да сте от малкото изключения в тази страна. А и допускам, че безработните имат по-важни задължения (като гореспоменатите), отколкото да се огледат в статия, публикувана в нета.

Но, да, като цяло българинът е мързелив. Държавата не изисква от него да работи или да се развива. Тя е атрофирала, а гражданите й - двойно повече.

И не, това не са просто думи, това е реалността. Вижте пълните дискотеки, барове и улици. Претъпкани са в ДЕЛНИЧНИТЕдни. Кога работи този народ? Какво работи ?

По-специално ще обърна внимание на младежката безработица. Ето ви и малко цифри - по данни на последното проучване за ефективността на младежките политики у нас, 67% от младите хора у нас не работят, не учат и в общи линии нищо не правят.

Същите тези младежи, на които един ден ще тежи отговорността за развитието на страната ни, че и за пенсиите даже, същите тези, които са в разцвета на силите си...те просто си почиват. Не работят, не учат, обикновено  просто обикалят кафенетата.

За тях заплатата от 500 лв. не е достойна, че да се хабят да работят. Няма нужда! По-добре без 500 лв., но с мнооого свободно време. Време за '”живот'”, както се казва, защото се оказва, че работата не е част от живота на съвремения българин. Между другото, 500 лв. за днешния стандарт на живот е действително ниска заплата, но, ако човек е толкова нуждаещ се, ако иска да не си губи времето и все отнякъде да почне - ще работи и за тези пари. Дори не коментирам възможностите за стажове и придобиване на опит, защото те са в повечето случаи незаплатени. А българинът иска да падат пари.

Та, за същите млади българи, които визирам, тук в България, освен че парите все са им малко, намират и работата като продавачи, сервитьори, асистенти и т.н. за унизителна. Те искат, ако може да са шефчета. Без много усилия да раздават заповеди и да разполагат с пари.

Вижте, българинът в чужбина е друго животно - било то младеж или по-възрастен. Там човек просто се приспособява към чуждия модел на живот, който е РАБОТА. На 1-2-3 места, почасово или не, но работа. За да си финансово добре трябва да работиш. Иначе не може да оцелееш. И даже на мързеливия иначе българин му се налага да се впрегне и да работи. Такава е системата.

Тук обаче система няма. Времето е спряло. Мързелът е като гаден вирус, който се предава по въздушно-капков път.

И така, българинът се научи да оцелява, без да работи. Как го прави, честно - не знам. Понякога такива хора будят дори доза възхищение в мен. Не работят, не учат, нищичко не правят, но живеят, бе. Живеят си по кафенета, по градинки и то никак не лошо.

Държавата пък се загрижи за този голям процент безработни млади и реши да прати други млади ”агенти” да търсят безработните си връсниците по същите тези кафенета и улици, и да ги уговарят да се хванат да работят. Чудно, чудно, ама питам - КАК по-точно ще изкарате тия закърнели хора от кафенетата, където минава животът им, за да ги пратите да работят, като те просто НЕ искат да работят ???

Да. Вина има и държавата - тя по принцип за всичко е виновна. Обаче, работа има. И най-вече - има за младите. Малцина се раждат ”шефчета”, за тая длъжност трябва да се бачка здраво. Но това не ни е познато. Не и тук, в България. Не и на младите българи.

Изключенията ги има, но на фона на масовката се губят... не са достатъчни.

Въпрос на избор е дали да работиш или не, дали да учиш или не, дали да се развиваш или не. А младите масово направиха своя КАТЕГОРИЧЕН избор в лицето на мързела.

Тепърва ще търпим последиците от този избор.

Наздраве!

Адриана Аврамова, Lentata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар