Зима

Зима
Пролет

29 април 2015 г.

СБЖ: Силата в медиите е недопустима!

Ръководството на Съюза на българските журналисти подкрепи журналистите от TV7 и NEWS7 и разкритикува "безпрецедентния опит да бъде спрян ефирът им".

"Заставаме категорично в подкрепа на правото на журналистите да упражняват свободно своята професия и конституционното право на гражданите да бъдат информирани", се казва в позиция та Управителния съвет на СБЖ.

Според ръководството на съюза силови действия в публична медия са недопустими.

"Независимостта и свободата на словото в България са сред основните демократични ценности на съвременната държава, които трябва да бъдат защитени", обявиха още от СБЖ.

Подкрепа за журналистите от TV7 изказа и председателят на СЕМ Георги Лозанов. "Това е удар по една обществена медия", каза той. Зад колегите си застават и много журналисти във Facebook.

Междувременно от TV7 обявиха, че в 18.30 часа тази вечер всички журналисти от медията ще излязат пред сградата в знак на протест срещу нарушаването на свободата на словото.

Както Dnes.bg писа в TV7 и NEWS7 влезе съдия-изпълнител със съдебна заповед да изнесе техниката. Сградата на двете медии бе обградена от полиция, която спря служителите да стигнат до работните си места.

Въпреки очакванията сигналът да бъде спрян, двете медии излъчват пряко и информират за ситуацията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар