Зима

Зима
Пролет

7 април 2015 г.

Звезди в очите, ла**а в салама

Неудачник те прави не мизерната надница и дъщерята – курва, а начинът на мислене

Народните приказки набиват в детското съзнание, че дребният, смотан и безполезен последен брат всъщност е този, който ще победи жестокия змей, ще се ожени за красивата принцеса и ще кърка руйно вино в нейните чертози, докато брадата му побелее. 


Подобна парадигма обаче е необходима колкото хубав тен на тридневен труп. В истинския живот важи следното общо правило - когато си глупав, беден неудачник, на всичко отгоре никога няма да имаш късмет.

Една редова, дебелогъза американка онзи ден извади 50 перли от стридите в обяда си. В ресторанта й ги опаковаха и дамата си тръгна по живо, по здраво с новото богатство. У нас също не е прецедент да извадиш чуждо тяло от храната си - гайка в картофеното пюре, дамска превръзка в чипса, миши лайна в салама.

Дали е просто разлика в стандарта, или е някакво фундаментално, почти трансцедентално разминаване в начина на мислене, което предизвиква материализирането на очакванията ни от живота в чинията?

Миришещите на лук и вкиснато намръщени хора, оплакващи се от свлачищата, снега и цената на репичките, които нощем треперят под непраните си юргани хем да не ги нападнат еврогейовете от запад, хем Путин да не им спре газта от изток, няма как да открият в храната си друго освен лайна.

Да си неудачник, не означава просто да работиш 20 години като помощник-тенекеджия на половин надница, жена ти да е 200-килограмово кубче чиста злоба и омраза, а дъщеря ти да е най-голямата разпоретина в ТОХ-а от последните 6 випуска. Неудачието е преди всичко начин на мислене.

Проблемът ни не е, че не отиваме никъде, а че вече сме пристигнали там. Депресирани като германски пилот, отчаяни като шпагат на Козмин Моци в краката на Кристиано Роналдо, кисели като бабината туршия. Какво друго може да очаква такъв човек, освен някоя неприятна изненада?

Един от основните теологични въпроси в християнството е „Защо лоши неща се случват на добрите хора". Звучи доста нечестно, нали? Господ обаче е далеч по-справедлив, когато не си служи с категории като добро и зло.

На скапаняците им се случват скапани неща. На тъпаците им се случват тъпотии. Лайнарите намират лайна в манджата си. Толкова е просто. И заслужено. В крайна сметка и да й дадеш перли, на свинята няма да й свършат никаква работа. Тя иска да се валя в собствените си изпражнения.


Никола Николов, Vsekiden.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар