Зима

Зима
Пролет

7 април 2015 г.

Майн Рид - какъв талант и колко мизерен живот

Любимият на няколко поколения юноши – писателят Майн Рид, е разпилял години от живота си в опити да развие собствен бизнес.

Колко жалко, че не е използвал това време, за да върши това, което наистина умее – да пише. Авторът на „Конникът без глава“, „Оцеола“, „Квартеронката“, „Белият вожд“, „Бялата ръкавица“ и много други романи, дори е умрял в мизерия.

Томас Майн Рид е роден на 4 април 1818 година в Ирландия, но е шотландец по род. Като ученик е бил блестящ математик и спортист, но богословието не го е увличало. Затова и Томас не сбъдва мечтата на баща си да стане пастор. Когато е на 22 години се отправя към Америка, която го е привличала със своята необятност, дива природа и с истории за индианците.

През целия му живот го следва орисията парите да изтичат между пръстите му като пясък. Малко след като пристигнал в САЩ той изхарчил немалката сума, с която заминал, и за да се издържа, започнал да работи във фирма за търговия на черни роби. Бързо се отвратил от това занимание, а биографите му твърдят, че по това време е започнал да пътувал с актьорски трупи, занимавал се е с друга търговия, дори е изградил със свои средства училище. Оттогава датират първите му публикувани стихотворения и разкази. По-късно Майн Рид стъпил на журналистическото поприще и станал репортер в нюйоркския седмичник „Спирит ъв дъ тайм“.

В края на 1846 г., неудържимо привлечен от войната на Америка с Мексико, той заминава за фронта. И там едва не загубва живота си от жестока рана в крака.

След войната Капитан Майн Рид написва първия си роман „Стрелкова част“, когато е на 31 години. До 1854 г. той пише още няколко книги, които го правят утвърден писател.  Тогава се и жени за младата английска аристократка Елизабет Хайд, дъщеря на неговия издател, която е много по-млада от него. Двамата остават заедно до смъртта на Майн Рид.

Въпреки че продажбата на книгите му осигурява доста голям доход, Майн Рид харчи парите си веднага, щом ги получи. Неговата финансова непрактичност, склонността му към екстравагантност и екзотична романтика го водят до огромни парични затруднения. Голям провал е и инвестицията му в създаването на собствен вестник в САЩ.

Писателят често попада в състояние на пълна неплатежоспособност и затова решава да се завърне със семейството си в Англия. Междувременно раната от войната периодично му създава тежки проблеми. В борбата с постоянната болка Майн Рид се пристрастява към наркотиците. До края на живота си остава инвалид и не може да се придвижва без помощта на патерици.

За да свърже двата края, авторът предлага на няколко вестника да публикуват на части неиздадените му романи.

В началото на октомври 1883 г. раната отново напомня за себе си. Този път Майн Рид е окончателно прикован на легло. Но въпреки това дори тогава продължава да работи. Той започва да пише книга със спомени за мексиканската война. С всеки изминал ден става все по-зле и на 22 октомври 1883 г. в 20:00 часа Томас Майн Рид почива на 65-годишна възраст. Погребан е в лондонското гробище Кенсал Грийн, където уникален надгробен камък, украсен с котва, сабя и стих от една от неговите книги, отбелязва гроба му до ден днешен.


Agroplovdiv.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар