Зима

Зима
Пролет

13 май 2015 г.

ВСС - лъжи, саморазправа и заплахи

Весислава Иванова: ВСС е главата на самоуправляващата се съдебна власт и затова трябва да бъде независим

 Висшият съдебен съвет е арена на лъжи, саморазправа и заплахи стана ясно от думите на съдия Весислава Иванова пред бТВ. 

След последните събития сред кадровиците на съдебната власт тя коментира два конкретни случая, на които стъпват съдии в сигнала си до международните институции за това какво се случва тук.

Единият е неизбирането на съдия Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд. "Скандалното беше единствено и само позивните изказвания, след това събирането на по-малко гласове, което в прост превод означава, че поне няколко човека оттам лъжат и няма друга дума. Това не могат да бъдат хора с високи професионални и нравствени качества", заяви Иванова.

Другият скандален случай, според нея, е опитът за саморазправа със съдия Красимир Мазгалов, който беше един от участниците в бунта срещу ръководството на Софийски градски съд. Въпреки това мнозинството във ВСС бе на път да не му гласува необходимия статут за несменяемост, което директно го изважда от системата.

„Това е начин да бъде виктимизиран човек, който каза открито мнението си по повод проблемите в управлението на СГС. Няма нито една друга причина. Той преди не е влизал в полезрението на ВСС по никакъв начин. Това е и предупреждение към останалите магистрати, отправя се сигнал: „Мълчете си", каза Весислава Иванова.

По думите ѝ случаят с ръководството на СГС буксува: „Там развитието е, че се оттегли управлението на съда. Сега има ново. Този случай продължава да няма разрешение, да се отговори на въпросите - трябва ли, кой и каква отговорност да понесе".

Преди седмица председателят на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров заяви, че сред кадровиците действа неправителствена организация, която плаща с американски пари. Иванова обаче отказа да направи коментар на думите му, за да не им придава сериозно значение, каквото нямат.

Тя каза още, че е „за" предлаганата от властта реформа на съдебната власт в частта за Съвета: „ВСС е главата на самоуправляващата се съдебна власт и затова трябва да бъде независим. Трябва да се направят тези промени в неговата структура - да се раздели на две. Защо не да се направи и да има два обособени съвета?".



Няма коментари:

Публикуване на коментар