Зима

Зима
Пролет

14 юни 2015 г.

Пентагонът разполага в Източна Европа тежка техника и 5 хиляди войници

Предложението се очаква да бъде одобрено още преди срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел в края на месеца

Пентагонът обмисля разполагането на голяма спомагателна военна сила в балтийските страни и съюзниците в Източна Европа пише днес "Ню Йорк Таймс", цитиран от No-comment.bg.

Това включва и България.

Според източници на изданието Пентагонът може да разположи танкове, бронетранспортьори и други тежки оръжия, които да бъдат достатъчни за 5 хиляди американски войници, в няколко прибалтийски и източноевропейски страни." Изброени са Литва, Латвия, Естония, Полша, Румъния и България, а вероятно в плана е включена и Унгария.

Според източниците, предложението се очаква да бъде одобрено още преди срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел в края на месеца.

Това ще бъде първият път след края на Студената война, когато САЩ разполагат тежко оръжие в страни от НАТО, които са били част от съветската сфера на влияние.

Планът е реакция на руските агресивни ходове през последните две години - анексията на Крим, подкрепата за проруските бунтовниците в източната част на Украйна, както и вкарването на военни части там, което Москва отрича. Посочва се , че тази подкрепа е символична, защото тя не би могла да спре една масирана атака на Русия към Източна Европа.


Няма коментари:

Публикуване на коментар