Зима

Зима
Пролет

14 юни 2015 г.

На Очителя с любоФ

Колко болезнена тема за българското общество са масовото изпростяване като цяло и все по-ширещата се и притеснителна неграмотност сред българските ученици в частност, демонстрира абсурдна обява за частни уроци по български език.

Предложението за Ороци по български от предполагаем преподавател шокира мнозина и предизвика песимистични коментари в мрежата. Което пък показва още един впечатляващ факт – че приемаме съвсем сериозно възможността наистина да е написана от учител. 


С това, че учениците ни от години се влачат на опашката по функционална грамотност, вече привикнахме, колкото и неприятен и тревожен да е този факт.

Това, че не е изключено български учител да е също толкова неграмотен обаче, си е направо потресаващо. И за жалост, очевидно допустимо в съзнанието ни. Поне това показват мненията на хората за необичайната обява, въпреки голямата вероятност да става въпрос по-скоро за шега, или за ироничен намек именно относно състоянието на българското училище.

И дано наистина да е шега, въпреки че дори да е така, тя никак не е смешна. Защото твърде болезнено напомня за нивото на образование, пардон Убразование на немалка част от подрастващите българи, а за съжаление, и на мнозина от онези, които вече отдавна са пораснали. 


И не дай си Боже да е такова нивото и на някои, от които очакваме да учат децата ни.





Лилия Гюрова, "Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар